Europees Parlement Premium Corner

Dringend beroep Zelensky op EU: ‘We vechten om gelijkwaardig lid van Europa te zijn’

01 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Het Europees Parlement kleurde dinsdag 1 maart geel en blauw. De grote vergaderzaal was tijdens een ingelaste plenaire vergadering één groot vertoon van solidariteit en mededogen met het door de Russische president Vladimir Poetin belegerde Oekraïne.

Tijdens een indrukwekkende plenaire bijeenkomst in Brussel heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het Europees Parlement toegesproken. Veel leden van het Parlement gingen gehuld in geel en blauw, de kleuren van de vlag van het door Rusland aangevallen land. Achter het hoofdpodium stonden de Europese en Oekraïense vlag broederlijk naast elkaar.

In haar bijdrage in het Parlement kwam de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen niet terug op een eventueel Oekraïens EU-lidmaatschap.

Zelensky sprak de zaal per videoverbinding toe

Na een gloedvolle toespraak van de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement, de Maltese Roberta Metsola, sprak Zelensky, die maandag 28 februari een officiële aanvraag van het EU-lidmaatschap ondertekende, de zaal per videoverbinding toe. Hij ging gehuld in een T-shirt van het leger.

‘Onze enige wens is om onze kinderen te zien leven. Dat mag niet te veel gevraagd zijn. Wij vechten om te overleven. We vechten om gelijkwaardig lid van Europa te zijn: laat zien dat jullie met ons zijn. Dat we niet worden losgelaten.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.