Opnieuw krijgt Nederland partijsoldaat als Amerikaanse ambassadeur

17 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Aanstaande Amerikaanse ambassadeur in Nederland Shefali Razdan Duggal. Foto: Shefali Razdan Duggal

Nederland moest er lang op wachten, maar eindelijk heeft president Joe Biden een nieuwe ambassadeur voor Nederland voorgedragen. Shefali Razdan Duggal moet binnenkort de Verenigde Staten in Nederland vertegenwoordigen. Wie is Duggal en welke ervaring brengt zij mee?

De vijftigjarige Duggal werd geboren in het Indiase Haridwar, een stad in het noorden van India aan de oever van de Ganges. Op jonge leeftijd emigreerde Duggal met haar ouders naar de Verenigde Staten. Eerst naar Pittsburgh, Pennsylvania en daarna naar Cincinnati, Ohio. Daar ontwikkelde zij dankzij haar vader in 1980 al op negenjarige leeftijd een fascinatie voor politiek.

Inspirerende strijd tussen pindaboer Carter en acteur Reagan

Duggals vader vond de strijd om het presidentschap tussen pindaboer Jimmy Carter en acteur Ronald Reagan een ultieme weerspiegeling van de Amerikaanse meritocratie, zei hij in gesprek met India.com.

Nadat haar ouders op haar elfde uit elkaar gingen, bleef Duggal bij haar moeder wonen.

Haar moeder had twee banen tegen een minimumloon om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien. Duggal merkte als kind op dat haar moeder daarop werd aangekeken door de behoudende Indiase migrantengemeenschap en zij als kind als ‘verloren zaak’ werd beschouwd.

Herkenbare jeugd van Clinton maakte Duggal Democraat

President Reagan bleef in haar jeugd een politieke inspiratiebron, maar in de jaren negentig raakte Duggal in de ban van president Bill Clinton. Ze herkende zich in zijn moeilijke jeugd. Gedurende Clintons presidentschap studeerde Duggal massacommunicatie aan de Miami University en haalde vervolgens een masterdiploma Politieke Communicatie aan New York University.

Er volgde een lange carrière in de politieke coulissen. Duggal bouwde een cv op vol met campagnewerk, voor onder anderen Al Gore, Hillary Clinton, Barack Obama, opnieuw Clinton en uiteindelijk Joe Biden. Ze zat in tal van partijcommissies, vaak in Californië, waar zij de afgelopen jaren met man en twee kinderen in San Francisco woonde.

Duggal werkte daar in 2011 ook voor de tweede politieke campagne van huidig vicepresident Kamala Harris. De Californische en Indiase achtergrond deelt Duggal met de vicepresident, die zij toen met de verkiezing voor procureur-generaal van Californië hielp.

Ambassadeurschap is eerste stap uit politieke coulissen

In 2012 werd Duggal verkozen als invloedrijkste vrouw van Californië, de staat die bijna 40 miljoen inwoners telt. Ze kreeg de onderscheiding vanwege het ophalen van tienduizenden dollars voor de tweede presidentschapscampagne van Barack Obama. Tijdens dat presidentschap droeg Obama haar voor als toezichthouder van de Amerikaanse Holocaust-herdenkingscommissie en het Holocaust Museum in Washington D.C.

In 2020 werkte ze op twee posities voor de campagne van Joe Biden. Als lid van het landelijke financiële comité was ze betrokken bij de fondsenwerving voor Bidens campagne en ze was medevoorzitter voor de Vrouwen voor Biden-commissie. Met het ambassadeurschap in Nederland treed Duggal voor het eerst op de voorgrond.

Het is als het ware een beloning voor de jarenlange trouwe dienst voor de partij. Het voordeel daarvan is dat Duggal wel haar weg kent binnen de partij. Directe voorganger Pete Hoekstra had bijvoorbeeld korte lijnen met Amerikaanse parlementariërs en regeringsleden dankzij zijn ervaring als Congreslid.

ASML is gevoelig onderwerp tussen Verenigde Staten en Nederland

Zo’n beloningsbenoeming is ook niet nieuw. De benoeming van Duggal lijkt veel op die van haar voorganger Timothy Broas, benoemd door Obama. Broas was net als Duggal nauw betrokken bij de fondsenwerving van de Democratische Partij.

Duggal heeft zeer illustere voorgangers als Amerikaanse ambassadeur in Nederland. De latere president John Adams was van 1781 tot 1788 ambassadeur in de toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn zoon John Quincy Adams volgde hem op in de Bataafse Republiek van 1794 en 1797 en werd bijna dertig jaar later eveneens president.

Van haar directe voorganger, Hoekstra, erft Duggal één serieus gevoelig onderwerp: ASML.  Hij oefende namens president Donald Trump druk uit op het bedrijf en de Nederlandse regering om geen geavanceerde chipmachines aan China te leveren.

De regering van Biden heeft hetzelfde standpunt als die van Trump. In het eerste contact begin 2021 tussen de regering Biden en Nederland zette Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan die druk door. De machines zijn tot nu toe ook niet geleverd.

Duggal kan ook met eigen interesses aan de slag

Daarnaast kan Duggal zich inzetten voor zaken die zij ook in de Verenigde Staten promootte. Ze was bestuurslid bij Emily’s List, een feministische organisatie die Democratische vrouwen steunt in hun verkiezingsstrijd, en bij Human Rights Watch.

Ook zette Duggal zich in voor minderheden. Specifiek met dezelfde achtergrond als zijzelf. Tien jaar geleden zei Duggal tegen de South Asia Times dat Zuid-Aziatische Amerikanen zich meer moeten laten zien. Zij moeten een grotere rol opeisen, ook in de politiek. Haar eigen benoeming is daar onderdeel van. Duggal kan aan de slag zodra de Senaat met haar voordracht instemt. Dat kan nog enkele weken duren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.