Premium Lock Volodymyr Zelensky in de rol van zijn leven

30 maart 2022Leestijd: 13 minuten
Zelensky deelt geregeld video’s waarin hij voor zijn werkpaleis in Kiev staat. Foto: AFP/ANP

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is sinds de Russische inval wereldwijd uitgegroeid tot een held. Hoe een voormalige komiek in slechts drie jaar de perfecte oorlogspresident werd.

Donderdag 31 maart om 10.15 uur sprak Zelensky de Tweede Kamer via videoverbinding toe. Kijk de toespraak hier terug:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Goedenavond, iedereen. De factieleider is hier. Het hoofd van de presidentiële administratie is hier. Premier Sjmyhal is hier. Adviseur Podoljak is hier. De president is hier. Onze burgers zijn hier. Wij zijn allemaal hier om de onafhankelijkheid van ons vaderland te verdedigen.’

Het zijn de woorden van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky (44), in een eerste filmpje dat hij online zet als de, wat Moskou noemt, ‘speciale militaire operatie’ van Rusland in Oekraïne net één dag gaande is. De president en zijn staf staan voor zijn werkpaleis in Kiev, het is al donker. De mannen zijn slechts verlicht door het schijnsel van straatlantaarns. Zelensky richt zich die dramatische avond met zijn typerende, licht gebarsten en daardoor direct herkenbare stem tot het volk en de wereld. De indruk die hij maakt, is verpletterend.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voor de Russische inval begon, vroegen Oekraïners zich af wat hun staatshoofd zou doen als de Russen werkelijk zouden komen. Zou hij het vege lijf proberen te redden? Kiev verlaten, misschien zelfs Oekraïne, en een regering in ballingschap vormen? De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Zelensky dan al asiel aangeboden, als het hem te heet onder de voeten zou worden.

Volodymyr Zelensky

1978 Geboren in Krivyj Rih, regio Dnjepropetrovsk

1995-2000 Rechtenstudie in Kiev, gekwalificeerd als advocaat

1997-2003 Acteur en scenarioschrijver, artistiek directeur van ‘Kvartal 95’

2003 Richt eigen studio op, onder dezelfde naam

2003 Trouwt met zijn jeugdliefde Olena Kiasko

2011-2012 Algemeen producer van televisiekanaal Inter TV

2015 Première van de televisieserie Dienaar van het volk, waarin Zelensky de hoofdrol speelt

2017 Tweede seizoen van Dienaar van het volk

2019 Wordt verkozen tot de zesde president van Oekraïne

Het filmpje van Zelensky maakt onmiddellijk een einde aan alle twijfel: hij blijft op zijn post. Hij is in de loop van een nacht en een dag getransformeerd in een oorlogspresident. ‘Ik heb wapens ­nodig, geen autorit,’ zou hij de Amerikaanse ambassade hebben laten weten.

Inmiddels spreekt hij overal in het Westen zelfverzekerd parlementen toe, om steun te krijgen. Zoals deze donderdag de Tweede Kamer in Den Haag. Zijn optredens maken zo veel indruk dat zelfs een Moskouse is gevallen voor de Oekraïense leider. ‘Ik ben gewoonweg verliefd op hem,’ zegt de 76-jarige Irina uit Moskou, die zelf is geboren in Oekraïne, maar al bijna haar hele leven in de Russische hoofdstad woont. ‘Toen een buurvrouw begon af te geven op Zelensky, heb ik haar ervan langs gegeven. Ik had het gevoel dat ik op die manier iets voor hem en Oekraïne kon doen.’ Haar 70-jarige echtgenoot gniffelt. ‘Poetin moet groen van jaloezie zien. Hij keek altijd neer op Zelensky, dat acteurtje, die clown. Maar nu kotst de hele wereld Poetin uit en heeft ze Zelensky in de armen gesloten. Precies wat Poetin niet wilde.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.