Premium Lock De Franse plannen voor een eigenstandige Europese defensie

29 april 2022Leestijd: 4 minuten
Macron (links): minder ‘strategische autonomie’ dan hij aanvankelijk wilde. Foto: Sem van der Wal/ANP

De Fransen willen al jaren een eigenstandige Europese defensie. Het ‘Strategisch Kompas’ moest het startsein zijn. Maar onderwijl kuste Poetin de eerder ‘hersendood’ verklaarde NAVO wakker.

Toen de Fransen speerpunten voor het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) formuleerden, stond Europese defensie met stip op één en was er geen sprake van oorlog in Oekraïne. Dit half jaar zou een slinger worden gegeven aan de ‘strategische autonomie’ van de EU.

Het idee van een supranationaal leger is al oud en kwam ooit uit Parijs

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het is bekend: wat de Fransen betreft staat de EU liever vandaag dan morgen militair op eigen benen. Het idee van een supranationaal leger is al oud en kwam ook ooit uit Parijs. In 1950 lanceerde premier René Pleven een plan voor één ­Europees leger. Daarmee kon worden voorkomen dat West-Duitsland een eigen leger nodig zou hebben én dat de verdediging van de andere West-Europese landen in het geding zou komen bij een aanval door de Sovjet-Unie.

Plevens Europese leger zou worden gevuld met eenheden uit België, Luxemburg, Nederland, West-Duitsland, Italië en Frankrijk, de landen van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. In 1952 tekenden deze landen het verdrag voor de Europese Defensiegemeenschap, maar uitgerekend het Franse parlement ratificeerde het niet.

Premier René Pleven (hoed en bril) bekijkt oefeningen van Franse militairen in 1953 in Bretagne. In het midden staat president Charles de Gaulle. Foto: Keystone France/Getty Images
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw