Premium Lock Het nieuwe Russische verhaal: álle Oekraïners zijn slecht

26 april 2022Leestijd: 6 minuten
Oekraïne hijst de vlag in door de Russen veroverd gebied. Foto: Sergei Supinsky/AFP/ANP

De ‘speciale militaire operatie in Oekraïne’, zoals Rusland het noemt, moest de Oekraïners bevrijden van een repressief regime van ‘drugsverslaafde neo-nazi’s’. Maar nu na twee maanden diezelfde Oekraïners blijven doorvechten, verandert het verhaal. ‘Ze moeten allemáál worden heropgevoed.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Toen de ‘militaire operatie’ net in de tweede week was, poneerde de Russische regisseur Karen Sjachnazarov in een talkshow een bijzonder standpunt. ‘Oekraïners en hun strijdkrachten tonen saamhorigheid tegen de Russische troepen. We moeten de realiteit niet ontkennen: het lijkt erop dat de Oekraïners de afgelopen dertig jaar zijn veranderd in een verenigde natie.’

De regisseur suggereerde daarmee iets wat de hele wereld al wist: de Oekraïners wíllen helemaal niet worden bevrijd. Dat vloekte natuurlijk stevig met het vergezochte Kremlin-verhaal dat Oekraïne wordt geregeerd door ‘drugsverslaafde neo-nazi’s’ die hun eigen volk onderdrukken.

De Russen blijven tot op heden volhouden dat het Russische leger slechts militaire objecten in Oekraïne bestookt. De staatskanalen tonen voortdurend gelukkige Oekraïners die door Russische troepen uit hun schuilkelders worden gehaald, gevoed en afgevoerd naar veiliger oorden, veelal naar Rusland zelf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw