Isolatie Premium Corner

Rusland houdt altijd vrienden over

06 april 2022Leestijd: 4 minuten

De ongekende sancties die het Westen oplegt aan Rusland, wekken de indruk dat het grootste land ter wereld geheel geïsoleerd is. Maar is dat wel zo?

Nooit eerder hebben westerse landen zo’n massief blok gevormd tegen Rusland, als sinds het begin van de Russische ‘speciale militaire missie’ in Oekraïne. Het rijtje is indrukwekkend: de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Japan en Australië sloegen de handen ineen om president Vladimir Poetin, zijn vrienden, politici en de Russische economie keihard te treffen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Niet alleen bevroren ze tegoeden, namen ze vastgoed in beslag en kwamen er inreisverboden voor nog eens honderden Russen, ook werd de volgens sommigen zwaarst denkbare strafmaatregel na acht jaar soebatten werkelijkheid: zeven Russische banken werden afgekoppeld van het SWIFT-systeem, waardoor communicatie met collega’s over de grens heel lastig wordt. Inmiddels kunnen Russen Visa en Mastercard niet meer gebruiken.

De tot op heden onbreekbare eensgezindheid van het westerse blok doet vermoeden dat Rusland (en vooral Poetin) in een isolement zonder weerga is terechtgekomen. Rusland is de paria van de wereld geworden, zo klinkt het.

Ook vrijere landen die Rusland niet helemaal in de steek laten

Maar klopt dat? Een week na de inval in Oekraïne veroordeelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met overweldigende meerderheid de handelwijze van Rusland en riep het Moskou op per ommegaande zijn troepen uit het buurland terug te trekken. Er waren vijf tegenstemmen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.