Premium Lock NAVO-landen eensgezind over nieuwe strategie na top in Den Haag

15 juni 2022Leestijd: 2 minuten
Rutte ontmoet regeringsleiders en NAVO-baas op Catshuis. Foto: ANP

Gastheer premier Mark Rutte verzorgde dinsdagavond in de tuin van het Catshuis een show van NAVO-eensgezindheid. Samen met zijn Deense ambtgenoot Mette Frederiksen had hij een mini-top belegd met NAVO-chef Jens Stoltenberg, de president van Roemenië en de premiers van België, Letland, Polen en Portugal. 

De leiders bespraken het nieuwe ‘strategische concept’ van de NAVO dat oproept een vijandelijke aanval op voorhand onmogelijk te maken door grote geallieerde troepenconcentraties aan de grens van het bondgenootschap. De vakterm hiervoor is deterrence by denial (afschrikking door middel van weerhouden). Tot nu toe baseerde de NAVO zich op deterrence by punishment: indien Rusland het NAVO-gebied zou binnendringen, zou dat zwaar worden bestraft met tegenaanvallen.

Meer troepen en materieel naar de Oostflank

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de dinsdag in Den Haag verzamelde NAVO-lidstaten ervan overtuigd dat de Russische president Vladimir Poetin met meer bravoure moet worden tegemoet getreden en dat het strategisch concept van de alliantie moet worden aangescherpt. ‘Het nieuwe strategische concept is toegesneden op een extra onvoorspelbare en gevaarlijke realiteit’ zeiden de zeven leiders in hun gezamenlijke verklaring. Rutte noemde het ‘een robuust plan voor de komende tien jaar’. 

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw