Terugblik Premium Corner

NAVO-top in Madrid was er een om nooit te vergeten

02 juli 2022Leestijd: 7 minuten

Van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 juni was EW-defensieredacteur Eric Vrijsen op de NAVO-bijeenkomst in Madrid. Een historische top, waarbij Turkije overstag ging en er ook in toestemde om Finland en Zweden toe te laten tot het militaire bondgenootschap. Een terugblik op een week om nooit te vergeten.

De slogan van de NAVO-topconferentie in Madrid is ‘Whatever it takes’ – wat er ook nodig is. De Verenigde Staten en zijn Atlantische bondgenoten zijn tot alles bereid om Oekraïne te steunen en de ‘brute Russische agressie’ een halt toe te roepen. Behalve dan met eigen militairen de grens overgaan natuurlijk, want dan riskeren ze een Derde Wereldoorlog. Maar voor het overige gaan ze tot het uiterste om Vladimir Poetin mores te leren.

NAVO

NAVO maakt in Madrid vuist naar Poetin, schreef Eric Vrijsen dinsdag

Bij NAVO-conferenties sinds 1989 – het einde van de Koude Oorlog – was er altijd die uitgestoken hand naar de Russen. President Joe Biden zegt op zijn afsluitende persconferentie: ‘Het Strategisch Concept dat wij twaalf jaar geleden opstelden, noemde China helemaal niet en sprak over Rusland als partner. We hebben nu een nieuw Strategisch Concept met China als een “uitdaging van ons systeem” en Rusland als “een dreiging”.’

Ooit ‘hersendood’ verklaarde NAVO is springlevend

Bij de start van de Madrid-conferentie maakte Biden een breekbare indruk. Hij zat naast NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg – feitelijk de geopolitieke loopjongen van de Amerikaanse president – en las van een briefje zijn boodschap voor: ‘Whatever it takes.’ Maar na drie dagen Madrid betrad Biden het podium voor de afsluitende persconferentie met een huppeltje om te bewijzen dat hij op 79-jarige leeftijd nog altijd kwiek is. Maar het kon ook een soort vreugdesprongetje zijn, want de alliantie – nog maar enkele jaren geleden ‘hersendood’ verklaard door de Franse president – is gereanimeerd en springlevend als nooit tevoren.

Luister ook de podcast BruXL met EU-correspondent René van Rijckevorsel over NAVO-uitbreiding:

Biden kwam niet met het pandoer van Trump op het podium. Geen patriottische muziek en dan ‘Ladies en Gentlemen, the President of the United States!’ Nee, Biden komt op met een zelfverzekerde glimlach en wat je hoort zijn de camera’s van een paar honderd fotografen. Met de vaart van een paar duizendste van een seconde laten ze allemaal hun sluitertijd galopperen, als een gefluister dat honderdduizendvoudig wordt versterkt. Het klinkt als de fluwelen razernij van de huidige machtigste man op aarde.

‘Poetin kreeg de NAVO-isering van Finland en Zweden’

‘Poetin wilde de finlandisering van de NAVO,’ zegt Biden. ‘Maar wat hij kreeg, was de NAVO-isering van Finland en Zweden.’ Hij spreekt lovend over de verhoging van de militaire budgetten in de lidstaten. Prijst vooral Duitsland dat ‘100 miljard investeert in zijn krijgsmacht’. Hij spreekt lovend over Nederland, Tsjechië en Slowakije, omdat het landen zijn die nu de NAVO-norm van 2 procent halen.

‘Landen die eeuwenlang neutraal zijn gebleven, kiezen nu onze kant,’ zegt hij. ‘Zoals Finland en Zwitserland.’ Oeps, dat laatste is een vergissing. Biden corrigeert zichzelf meteen. Hij bedoelt natuurlijk Zweden. Hij mompelt iets als: ‘Laat ik niet al te zeer op de feiten vooruitlopen.’ Dus misschien is ‘Zwitserland’ wel een bewuste verspreking en een signaal van een zich almaar uitbreidende NAVO.

Onwillekeurig doemen herinneringen op aan eerdere NAVO-conferenties, zoals die in 2008 in Boekarest. De NAVO-top werd toen gehouden in zo ongeveer het grootste gebouw ter wereld: het marmeren ‘volkspaleis’ waartoe de communistische dictator Nicolai Ceaușescu in 1984 opdracht had gegeven, waarvoor hij een complete volkswijk in de Roemeense hoofdstad had laten afbreken en waarbij een paar honderd bouwvakkers – meest politieke gevangenen – van bouwsteigers waren gevallen of anderszins waren omgekomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.