Sunak of Truss? Dit zijn de twee topkandidaten om Boris Johnson op te volgen

22 juli 2022Leestijd: 2 minuten
Rishi Sunak en Liz Truss. Foto's: ANP/Shutterstock

Afgelopen woensdag 20 juli schoven de parlementsleden van de Conservatieve Partij twee kandidaten naar voren ter vervanging van de afgetreden premier Boris Johnson. Rishi Sunak (42), de voormalige minister van Financiën, en Liz Truss (46), de minister van Buitenlandse Zaken, gaan de strijd met elkaar aan. Hun campagne om het leiderschap van de partij is in volle gang.

Met name Liz Truss is populair in de Conservatieve Partij. Dit komt onder meer omdat zij belastingverlagingen wil doorvoeren. Rishi Sunak wil dit pas als de hoge inflatie is gedempt. Sunak is van Indiase komaf en met zijn 42 jaar een vrij jonge kandidaat. Hij studeerde aan de University of Oxford. Tijdens de coronacrisis zorgde hij voor royale financiële steunpakketten voor bedrijven en burgers. Hierdoor steeg zijn populariteit onder de Britse bevolking.

Truss doet zich voor als opvolger van Margaret Thatcher

Ook Truss werd de afgelopen maanden populair in haar land, onder meer doordat zij omvangrijke wapenleveranties aan Oekraïne bewerkstelligde. Truss doet zich voor als opvolger van oud-premier Margaret Thatcher en draagt soms zelfs hetzelfde type kleren als Thatcher droeg. Wint zij de strijd tegen Sunak, dan wordt ze de derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. Valt de keus op Sunak, dan is hij de eerste Britse premier van Indiase afkomst.

Op donderdag 21 juli zijn de twee kandidaten tijdens een besloten bijeenkomst in Londen begonnen met hun campagne. De komende zes weken reizen Sunak en Truss door het hele land om zichzelf te promoten. Truss trapt af in haar voormalige woonplaats Leeds. Het is aan de 180.000 leden van de Conservatieve Partij om een winnaar te kiezen. Op 5 september moeten zij de knoop doorhakken.