Premium Lock Vaarwel Moskou, vaarwel Kiev

08 juli 2022Leestijd: 11 minuten
Hartje Kiev: een enorme metalen boog verbeeldt de eenwording van Rusland en Oekraïne sinds 1654. Nu zijn beide landen in oorlog. Foto: Bruno Barbey/Magnum Photos/HH/ANP

Met een knoop in zijn maag verliet voormalig EW-correspondent Hans Crooijmans (62) ‘zijn’ Moskou na de Russische invasie van Oekraïne – het land waarmee hij óók een diepe band heeft. Een persoonlijk relaas over zijn gebroken liefde voor Rusland en de Russen én Oekraïne en de Oekraïners.

Nog één keer loop ik zaterdag 26 februari om acht uur ’s ochtends over het lege Poesjkinplein, hartje Moskou. Ik wil nog zoveel mogelijk Moskouse sfeer inhaleren. De avond ­tevoren zijn hier honderden jongeren gearresteerd die protesteerden tegen de twee dagen eerder begonnen oorlog in Oekraïne. Voor een snelle afscheidsgroet ga ik langs bij Tom en Katya, het Amerikaans-Russische echtpaar dat met hun twee jonge dochters ons Moskouse appartement huurt. Meteen daarna rep ik me naar de sauna van fitnessclub Golds’ Gym, om daar met drie Russische vrienden de dramatische gebeurtenissen die ons hebben overvallen te bespreken. Ze proberen me gerust te stellen. ‘Alles is binnenkort weer als normaal. Over een dag of drie, vier is de strijd gestreden.’

Ik denk daar anders over. Voel aan dat de oorlog weleens een hele poos zal kunnen duren. Vasilej, onze huisvriend en vertrouweling, is daarom alvast gemachtigd om in Moskou namens ons op te treden.

Russen

Lees meer over de stemming in Moskou vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne: ‘Wij Russen willen geen oorlog’

Met een knoop in mijn maag rijd de taxi me naar de luchthaven Sheremet­yevo. Even over half drie stap ik op het vliegtuig naar Schiphol. Bij aankomst hoor ik dat KLM de luchtverbinding tussen Nederland en Rusland per direct heeft opgeheven.

Rusland betekent veel in mijn leven. Net als Oekraïne, trouwens. Dat begon al toen beide landen nog broederlijk in de Sovjet-Unie waren verenigd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw