Europese Unie Premium Corner

Meer immigratie, vetorecht weg: zo wil Duitse kanselier Scholz EU hervormen

30 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Beter laat dan nooit. Eindelijk heeft Olaf Scholz een toespraak gehouden waarin hij zijn ideeën over de Europese Unie uiteenzette. De Duitse bondskanselier deed dat maandag 29 augustus aan de Karel Universiteit in Praag. Zijn rede ‘Europa is onze toekomst’ in vier punten.

1. Was het een opmerkelijke speech?

Mwah. Het was vrij voorspelbaar allemaal. De Russische inval in Oekraïne is ook voor Olaf Scholz een Zeitenwende, een ommekeer in de internationale verhoudingen. De EU moet op de Russische agressie, die mogelijk ook de EU kan treffen, reageren met uitbreiding en met intensievere samenwerking, vindt hij.

Olaf ScholzIs sinds 8 december 2021 bondskanselier van Duitsland, met ruim 83 miljoen inwoners en een nationaal inkomen
van meer dan 3,5 biljoen euro het belangrijkste land van de Europese Unie. De kern van zijn verhaal: de EU moet zich aanpassen aan een ‘multipolaire wereld – want dat is de wereld van de 21ste eeuw’.

De EU moet snel de unanimiteitsvereiste schrappen die nodig is om belangrijke beslissingen te nemen – niet alleen over buitenlands beleid en belastingen, maar ook als er wordt gestemd over maatregelen tegen landen als Hongarije en Polen als die de rechtsstatelijke normen schenden.

Scholz pleit er daarom voor dat besluiten in gekwalificeerde meerderheid kunnen worden genomen, zodat lidstaten niet in hun eentje besluiten kunnen blokkeren. Het einde van het vetorecht in de Europese Raad dus. Eerder bepleitte de Franse president Emmanuel Macron hetzelfde.

Ook schaart Scholz zich achter het idee van Macron om een ​​‘Europese Politieke Gemeenschap’ te vormen, die los van de EU moet bestaan ​​en openstaat ​​voor zowel EU-aspiranten als het Verenigd Koninkrijk. Zo’n forum kan ​​één of twee keer per jaar ‘de centrale kwesties bespreken die ons continent als geheel aangaan’.

2. Over Oekraïne en migratie

Wat Oekraïne betreft, zei de kanselier dat hij ‘zich kan voorstellen dat Duitsland speciale verantwoordelijkheid neemt voor het opbouwen van Oekraïense artillerie en luchtverdediging’, eraan toevoegend dat Duitsland net heeft ingestemd met levering van nog eens 600 miljoen euro aan wapens voor Oekraïne. ‘Samen met Nederland zijn we een ​​initiatief gestart om te komen tot een langdurige en betrouwbare taakverdeling tussen alle partners van Oekraïne.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.