overwinsten Premium Corner

Frans Timmermans: staat moet energiebedrijven voorschieten

14 september 2022Leestijd: 2 minuten

Eurocommissaris Frans Timmermans wil dat de lidstaten van de Europese Unie de af te romen overwinsten van de grote elektriciteitsleveranciers nu al teruggeven aan de burgers. ‘Ze moeten het geld voorschieten.’

Een van de grote ingrepen die de Europese Commissie voor zich ziet om de energiearmoede te bezweren, is het belasten van bedrijven in de Europese Unie die profiteren van de energiecrisis.

Het gaat dan om bedrijven die met onder meer kolen, wind, zon en kernenergie elektriciteit opwekken. Aangezien de prijs van elektriciteit is gekoppeld aan die van gas, profiteren deze bedrijven buitensporig door de zo gestegen gasprijs.

33 procent belasting over alle overwinst boven 120 procent

Toch wil de Europese Commissie niet de prijzen van elektriciteit en gas loskoppelen, wat tamelijk voor de hand liggend zou zijn. Het – nogal ingewikkelde – Brusselse idee dat nu voorligt, is dat de bedrijven over de overwinst boven de 120 procent van de winst die ze met ‘normale’ prijzen zouden hebben gemaakt, 33 procent belasting betalen.

Dat is niet alleen ingewikkeld: hoe bereken je dat precies en hoe en wanneer ga je het controleren? En je weet pas in de loop van 2023 wat de winst van een bedrijf is geweest in 2022. Dan moet de Europese Unie de boeken gaan checken. Dat is te laat voor de Europese burgers die nu en later dit jaar de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.