Qatargate Premium Corner

Zal graaicultuur Europarlement echt veranderen?

18 januari 2023Leestijd: 4 minuten

Terwijl Europarlementariërs in Straatsburg het woord deden over het corruptieschandaal dat het Parlement al weken achtervolgt, maakte de Brusselse justitie bekend dat de hoofdverdachte, de Italiaanse ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, alle medewerking geeft aan het onderzoek, in ruil voor strafvermindering.

Als er in het Europees Parlement een debat is, gaat dat zo: leden melden zich aan en krijgen spreektijd, vaak niet meer dan één minuut. Daarin doen zij hun zegje, in aanwezigheid van de bij het onderwerp betrokken Europees Commissaris, die met een inleiding het debat heeft mogen beginnen en aan het eind met een soort samenvatting naar eigen inzicht komt.

Lees ook dit artikel van René van Rijckevorsel: Corruptie in Europees Parlement: wie zijn    de hoofdrolspelers? 

Anders dan in de Tweede Kamer reageren de parlementariërs niet op elkaar en niet op de Europees Commissaris. Er zijn ook geen interrupties mogelijk. Van een echt debat is dus geen sprake. Dat is altijd jammer, maar was dat zeker toen op dinsdag 17 januari een reeks Parlementsleden in Straatsburg het woord deed over het corruptieschandaal dat bekend is als Qatargate. Opmerkelijk was dat niet voorzitter Roberta Metsola het debat leidde, maar een van haar vicevoorzitters.

Europarlementariërs komen zelf met maatregelen?

Er waren bijdragen van diverse Parlementariërs. De transparantie moest van alle sprekers veel beter dan nu. De kern van de bijdragen: wanneer komen wij als Europarlementariërs eensgezind met maatregelen die in de toekomst een dergelijk schandaal moeten voorkomen?

Misschien wordt morgen, donderdag 19 januari, een eerste stap gezet. Dan bespreekt Metsola met de hoofden van de negen politieke fracties van het Parlement veertien voorstellen.

Zo zullen álle EP-leden en hun assistenten worden verplicht tot openbaarmaking van vergaderingen met lobbyisten of campagnegroepen die wetgevingswerkzaamheden bespreken. Nu zijn alleen commissievoorzitters en parlementaire ‘rapporteurs’ –  verantwoordelijk voor het toezicht op de goedkeuring van bepaalde wetgevingsteksten – daartoe verplicht.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.