Vernietiging abortuswet Texas verstandig besluit en heugelijk feit

29 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Het Hooggerechtshof voor de uitspraak Foto: AFP

Het Hooggerechtshof in Washington heeft op 28 juni een belangrijk arrest gewezen waarbij het de mogelijkheid van legale abortus, onder bepaalde voorwaarden, onverlet laat. In de Verenigde Staten bestaat geen federale wet die de abortus regelt.

Ditzelfde hof heeft in 1973 in het arrest Roe versus Wade al bepaald dat dit in alle staten van de Unie mogelijk moet zijn, met de aantekening dat de gezondheid van de vrouw zoveel mogelijk gewaarborgd dient te worden. Aan Roe versus Wade wordt door het hoogste rechtscollege dus niet gemorreld.

Eisen

Net als in 1973 betreft het hier een zaak uit Texas. Het deelstaatparlement in Austin had een wet aangenomen die een aantal aanvullende eisen stelt aan het legaal open houden van een abortuskliniek. Die komen erop neer dat in de buurt van zo’n kliniek een batterij van de meest geavanceerde medische voorzieningen voorhanden is.

De Republikeinen, die deze eisen introduceerden, beweren uitsluitend in het belang van de vrouw te handelen. De tegenstanders die nu dus gehoor hebben gevonden bij het Hof, betogen dat het hier gaat om een verhulde poging om de abortuspraktijk terug te dringen. Het aantal klinieken in de ‘Lone Star State’ is inmiddels inderdaad gehalveerd omdat ze niet aan aanvullende eisen konden voldoen. In het uitgestrekte Texas moet een vrouw voor die ingreep nu vaak honderden kilometers reizen.

Obstakels

Stephen Breyer, de opperrechter die voor de meerderheid van vijf tegen drie sprak (er is een zetel vacant) betitelde die extra voorzieningen als substantiële obstakels op het pad van de vrouw dat naar abortus leidt en daarmee tot schendingen van de grondwet. Een heugelijk feit en een verstandige uitspraak.

De Amerikaanse President Barack Obama en zijn mogelijke opvolger Hillary Clinton lieten ook zien verstandig te zijn: zij spraken hun grote tevredenheid uit over dit arrest. De positie van die andere mogelijke opvolger, Donald Trump, is nog onduidelijk. In april van dit jaar vond hij nog dat vrouwen die deze ingreep lieten uitvoeren gestraft moesten worden. Later krabbelde hij terug niet de vrouw maar de aborteur diende van jetje te krijgen. Voortschrijdend inzicht.