Premium Lock Russische eisen zijn pure chantage en moeten onbespreekbaar blijven

20 december 2021Leestijd: 2 minuten
Oekraïense militaire oefening nabij Kiev. Foto: ANP

Het Kremlin komt met voorwaarden waaraan het Westen moet voldoen om de spanning aan de grens met Oekraïne  af te nemen. Maar Vladimir Poetin moet duidelijk worden gemaakt dat hij niets te zeggen heeft over wie wel of niet lid mag worden van de NAVO, schrijft Robbert de Witt.

Het hoge woord is eruit. Of eigenlijk: de eisen liggen op tafel. Nadat Vladimir Poetin wekenlang soldaten naar de grens met Oekraïne stuurde, heeft hij afgelopen weekeinde dan eindelijk gezegd wat hij met dit machtsvertoon beoogt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken publiceerde een lijst met voorwaarden om ‘de spanning aan de Russisch-Oekraïense grens te doen afnemen’. Vrij vertaald: als het Westen deze eisen niet inwilligt, volgt mogelijk alsnog een Russische invasie van het buurland.

Het Kremlin eist dat Oekraïne en andere voormalige Sovjetstaten nooit lid mogen worden van de NAVO. En dat voormalige Oostbloklanden die al lid zijn, geen wapens of militaire middelen plaatsen in gebieden die Rusland kan zien als een bedreiging. Bommenwerpers en oorlogsschepen van landen als Polen of Letland zouden zich nooit buiten de eigen territoriale wateren of het nationale luchtruim mogen begeven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw