René van Rijckevorsel Premium Corner

Bleke wereldleiders fleuren op dankzij Poetin

23 februari 2022Leestijd: 4 minuten

Het is vast niet zijn bedoeling geweest, maar met zijn inname van gebieden in Oost-Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin tal van fletse westerse leiders en ingedutte instituties kleur op de wangen bezorgd, constateert René van Rijckevorsel.

Poetin schept er een duivels genoegen in om de zwakte en verdeeldheid van het Westen bloot te leggen. Als almachtig leider van het grootste land ter wereld kan hij in zijn eentje snel belangrijke beslissingen nemen, zonder verantwoording te hoeven afleggen, terwijl die democratische landen en instituties eindeloos bakkeleien en moeilijk doen, om uiteindelijk op z’n best met een slap compromis te komen – of anders recht tegenover elkaar staan.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar nu Poetins leger na maanden van Russisch eisen, dreigen, traineren en intimideren vermomd als vredesmissie Oost-Oekraïne is binnengetrokken, blijkt het reuze mee te vallen met die westerse verdeeldheid.

Sterker: tal van staatshoofden, regeringsleiders en instituties krijgen door Poetins inval in de grauwe velden van Oekraïne zelf kleur op de wangen.

Waar was de NAVO eigenlijk nog goed voor?

Neem de NAVO. ‘Obsolete’ volgens de vorige Amerikaanse president Donald Trump – verouderd en in onbruik geraakt. Gelijk had Trump toen wel, en het is dankzij zíjn harde opstelling dat lidstaten eindelijk een ietsjepietsje meer uitgeven aan hun defensiebudget. Maar verder: waar was de NAVO eigenlijk nog goed voor?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.