Premium Lock Bleke wereldleiders fleuren op dankzij Poetin

23 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Duitse Bondskanselier Olaf Scholz ontvangt Britse premier Boris Johnson op de Veiligheidsconferentie in München. Foto: ANP

Het is vast niet zijn bedoeling geweest, maar met zijn inname van gebieden in Oost-Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin tal van fletse westerse leiders en ingedutte instituties kleur op de wangen bezorgd, constateert René van Rijckevorsel.

Poetin schept er een duivels genoegen in om de zwakte en verdeeldheid van het Westen bloot te leggen. Als almachtig leider van het grootste land ter wereld kan hij in zijn eentje snel belangrijke beslissingen nemen, zonder verantwoording te hoeven afleggen, terwijl die democratische landen en instituties eindeloos bakkeleien en moeilijk doen, om uiteindelijk op z’n best met een slap compromis te komen – of anders recht tegenover elkaar staan.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar nu Poetins leger na maanden van Russisch eisen, dreigen, traineren en intimideren vermomd als vredesmissie Oost-Oekraïne is binnengetrokken, blijkt het reuze mee te vallen met die westerse verdeeldheid.

Sterker: tal van staatshoofden, regeringsleiders en instituties krijgen door Poetins inval in de grauwe velden van Oekraïne zelf kleur op de wangen.

Waar was de NAVO eigenlijk nog goed voor?

Neem de NAVO. ‘Obsolete’ volgens de vorige Amerikaanse president Donald Trump – verouderd en in onbruik geraakt. Gelijk had Trump toen wel, en het is dankzij zíjn harde opstelling dat lidstaten eindelijk een ietsjepietsje meer uitgeven aan hun defensiebudget. Maar verder: waar was de NAVO eigenlijk nog goed voor?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw