René van Rijckevorsel Premium Corner

Brussel krijgt giftig geschenk van Hof in Luxemburg

17 februari 2022Leestijd: 3 minuten

Schisma dreigt in de Europese Unie. Het Europese Hof in Luxemburg heeft geoordeeld dat de Europese Commissie al toegezegde gelden mag inhouden als lidstaten niet voldoen aan, ongeschreven, eisen die de Europese Unie stelt aan een goed functionerende rechtsstaat, schrijft René van Rijckevorsel.

In de wandelgangen van het Europees Parlement in Straatsburg reageerden pro-Europese parlementariërs woensdag 16 februari opgetogen op het arrest dat het Hof op twee auto-uren ten noorden van de hoofdstad van de Elzas had uitgevaardigd. Gerechtigheid! De Polen en Hongaren kunnen fluiten naar hun miljarden!

Lees ook het omslagverhaal van oud-minister van Financiën Hans Hoogervorst: vertrek uit eurozone mag geen taboe zijn

Ook in tal van West-Europese hoofdsteden werd bijna juichend ingestemd. Zo noemde minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) de uitspraak ‘een steun in de rug voor ons standpunt dat solidariteit en wederkerigheid hand in hand gaan. We verwachten dat de Commissie nu zo snel mogelijk de procedure start om de uitbetaling van EU-middelen op te schorten of stop te zetten.’

Polen en Hongarije hadden zelf om de uitspraak gevraagd

Polen en Hongarije hadden zelf om de uitspraak gevraagd nadat de Europese Commissie 36 miljard euro aan subsidies aan Polen en 7 miljard aan Hongarije had bevroren, geld uit de grote coronaherstelpot. De twee landen achten het zogeheten ‘conditionaliteitsmechanisme’ onwettig.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.