Premium Lock Hulde Rutte IV: Verenigd Koninkrijk moet Europa’s veiligheid garanderen

15 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Premier Boris Johnson en minster van buitenlandse zaken Liz Truss. Foto: ANP

Duitsland, Polen en Nederland willen het Verenigd Koninkrijk vragen de leiding te nemen in een nieuw op te richten Europese veiligheidsraad – los van de EU. Hulde daarvoor. Het Verenigd Koninkrijk is altijd een betrouwbare beveiliger van Europa geweest, schrijft Jelte Wiersma.

Nu alle emoties over de Brexit enigszins zijn gesleten, sluit – een deel – van het Europees continent het Verenigd Koninkrijk weer in de armen. De Britse regering wordt een dezer weken door Duitsland, Polen en Nederland uitgenodigd een nieuw op te zetten Europese veiligheidsraad te leiden, aldus The Daily Telegraph. De veiligheidsraad was een initiatief uit 2018 van de Duitse regering. Die wil los van de Europese Unie een platform van betrouwbare democratieën die Europa’s veiligheid garanderen. De Europese Unie is vaak krachteloos, heeft een aantal dubieuze leden en een Europees leger is een sprookje.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) had gehoopt via de Europese Unie Europa’s veiligheid te kunnen garanderen, of eventueel in kleiner verband met alleen EU-landen, maar Duitsland is daarover sceptisch. De regering-Scholz begrijpt dat Frankrijk dan leidend wordt, want alleen dat land heeft een serieuze krijgsmacht. Maar Frankrijk heeft de neiging via de Europese Unie exclusief Franse belangen te willen dienen. Eén van die Franse belangen is Amerika en het Verenigd Koninkrijk uit Europa te jagen. Logischerwijs zijn Duitsland, Polen en Nederland daar ongerust over. Zij vertrouwen het Verenigd Koninkrijk eerder dan Frankrijk. Niet zonder reden. Zo blijkt ook in de Oekraïne-crisis weer hoezeer het Verenigd Koninkrijk het voortouw neemt, terwijl het niet of nauwelijks belangen heeft in Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw