Premium Lock Wat ons nog kan redden van permanent hoge energieprijzen

15 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Protestactie in de Antwerpse haven. Foto: ANP

De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen van olie en gas doen pieken. Helaas zijn er maar weinig alternatieven voor de Russische brandstoffen, schrijft Jonathan Holslag.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef verschillende boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Energie is geen vanzelfsprekendheid meer. Het aandeel van energie in ons gezinsbudget daalde de afgelopen decennia tot ongeveer 10 procent. Nu ziet het ernaar uit dat we er, voor lange tijd, opnieuw meer aan zullen uitgeven. Deskundigen kijken met bezorgdheid naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne komende winter. Een vertegenwoordiger van het Internationaal Energieagentschap legde me dat vorige week zo uit: ‘Vergeet het oppompen van extra vaten. Het enige wat ons kan redden van een energiecrisis, is een economische crisis. Het zal lange tijd slechter gaan alvorens het opnieuw beter kan gaan.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw