Robbert de Witt Premium Corner

Waarom wij het ‘corrupte Kiev’ moeten helpen

28 juli 2022Leestijd: 4 minuten

Aansluiting bij het Westen is onwenselijk wegens corruptie in Oekraïne, zeggen critici die tot de oorlog begon niet zelden sympathie hadden voor Poetin, constateert Robbert de Witt. Een cynische redenering, die bovendien negeert dat Oekraïne al tien jaar klimt op de corruptieranglijst en wordt geleid door een verrassend competente president.

Het is alsof je midden in de storm naar de Gamma gaat voor reparaties die straks nodig zijn. In Lugano, Zwitserland, was 4 en 5 juli de eerste donorconferentie voor de wederopbouw van Oekraïne. Terwijl na vijf maanden vechten duidelijk is dat de oorlog daar niet snel afgelopen zal zijn. Nikolai Patroesjev, voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, herhaalde vorige week dat Rusland nog altijd Oekraïne wil denazificeren en demilitariseren – en dat betekent het hele land veroveren.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Hoe en wanneer het ook afloopt, er zal veel geld ­nodig zijn om de verwoestingen, aangericht door de soldaten van Vladimir Poetin, weer op te ruimen. Voor de wederopbouw schijnt 720 miljard euro nodig te zijn.

Niemand twijfelt erover wie dit amper te bevatten bedrag zal betalen: het Westen. Ten diepste onrechtvaardig is het natuurlijk wel: Poetin laat zijn buurland – waar een ‘broedervolk’ woont – naar de gallemiezen bombarderen, het Westen mag de boel opruimen.

Hetzelfde probeerde Moskou in Syrië. Daar kwam het leger van Poetin de in het nauw gedreven dictator Bashar al-Assad te hulp toen die de burgeroorlog dreigde te verliezen. Rusland bombardeerde erop los. Vervolgens vond Moskou dat het Westen maar moest ­betalen voor de wederopbouw, geschat op 250 miljard dollar. Want, zeiden de Russen, als westerse landen willen dat al die vluchtelingen terugkeren naar ­Syrië, zal dat land eerst moeten worden hersteld. Het is geopolitiek cynisme van de buitencategorie.

Meer over de oorlog in Oekraïne: Wat is HIMARS? De raketten die de Russen vrezen

‘Een door en door corrupt land’

Cynisch is soms ook de kritiek op Oekraïne die al klinkt sinds de Russische invasie op 24 februari. Vaak van mensen die sympathiek tegenover Vladimir Poetin stonden, maar het sinds eind februari niet meer zo gepast vinden om daar openlijk voor uit te komen. En dus schoffelen ze liever het belegerde Oekraïne onderuit. ‘Een door en door corrupt land,’ klinkt het dan.

Of een land corrupt is, kun je tegenwoordig eenvoudig opzoeken. Eens per jaar publiceert de internationale organisatie Transparency International een ranglijst van meest en minst corrupte landen, plus toelichting. Neder­land staat in de meest recente editie op plek 8 en is dus amper corrupt. Oekraïne staat op plek 122 van de in totaal 180 landen die zijn onderzocht. Niet best.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.