Premium Lock China? Nee, het wordt de ‘Eeuw van Afrika’

04 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Foto: Akintunde Akinleye/EPA

China is nu nog het volkrijkste land ter wereld, maar dat zal niet lang meer duren. Terwijl vrouwen in de rest van de wereld steeds minder kinderen krijgen, blijven in veel Afrikaanse landen de gezinnen groot. Aangezien grote bevolking economische macht en grote legers oplevert, zou de vaak aangekondigde ‘Eeuw van China’ weleens de ‘Eeuw van Afrika’ kunnen worden, schrijft Robbert de Witt.

Zo langzamerhand groeit de paniek in Nederland over de schijnbaar niet te stoppen bevolkingsgroei. Elk jaar ongeveer komen er zo’n honderdduizend inwoners bij. Waar laat je die, met de woningnood, het gebrek aan bouwgrond, een stikstofprobleem én een tekort aan bouwvakkers?

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Het lijkt een binnenlands probleem, maar dat is het niet. Die bevolkingsaanwas is immers voornamelijk het gevolg van immigratie. Zonder mensen van buiten zou de Nederlandse bevolking al lang krimpen. Zoals dat elders in Europa al gebeurt. Sterker, in de gehele Europese Unie nam het aantal inwoners het afgelopen jaar af, van 447 miljoen eind 2020 naar 446,8 afgelopen december.

Normaal gesproken is er een lichte groei, maar ja, door de coronapandemie waren grenzen grotendeels gesloten en bleven migranten van buiten de EU weg. Wie denkt dat immigratie een soort natuurverschijnsel is waaraan je helemaal niets kunt doen, heeft de afgelopen twee jaar dus niet opgelet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.