Jonathan Holslag Premium Corner

China’s verbetenheid om Taiwan in te nemen, neemt verder toe

10 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De Chinese vergelding van het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan beperkt zich voorlopig tot economische sancties en militaire oefeningen, schrijft Jonathan Holslag. Maar de verbetenheid om Taiwan op langere termijn in te nemen, neemt verder toe.

Vorige week bezocht de Amerikaanse Lagerhuisvoorzitter Nancy Pelosi Taiwan. Even leek het erop dat Peking een aanval voorbereidde op Kinmen, een klein Taiwanees eiland op slechts 7 kilometer voor de Chinese kust. Wekenlang had China gedreigd met vergelding. Sociale media verspreidden foto’s van gevechtsvoertuigen in de haven van Xiamen en burgers die bloed gaven. Voorlopig valt de reactie mee. Maar de verbetenheid om Taiwan op langere termijn in te nemen, neemt verder toe.

China zet moderne wapens in

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

De Chinese vergelding beperkt zich voorlopig tot economische sancties en militaire oefeningen. Die manoeuvres zijn betekenisvol en wel om drie redenen. Om te beginnen zette China een aantal moderne wapens in, waaronder de Dongfeng-17. Die raket is bijzonder omdat hij is uitgerust met een beweegbare hypersonische kop om de verdediging van de vijand te verschalken. Alle wapens die de voorbije week werden ingezet, tonen de modernisering die plaatsgreep sinds de vorige grote crisis in de Straat van Taiwan in 1996.

Een tweede verschil is dat China nu ook oefende ten oosten van Taiwan, in de Stille Oceaan. Die oefening beperkte zich tot enkele marineschepen, maar bevestigt de verzuchting om de Verenigde Staten weg te houden van Taiwan. Hoewel ze, voor zover bekend, niet werden gebruikt, circuleerden er wel foto’s van Dongfeng-21D en -26. Die raketten zijn ontwikkeld om Amerikaanse vliegdekschepen in het Oosten van Taiwan te treffen. Tot slot kwamen de oefenzones in het Westen neer op een kortstondige quasi-blokkade van de Straat van Taiwan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.