Premium Lock Taliban moeten vervolgd wegens misdaden tegen vrouwen

08 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Vrouwen in Afghanistan 17 augustus 2021 GettyImages-1234636790

Na de eerste berichten vorig jaar dat de fundamentalistische islamitische Taliban de vrouwen in Afghanistan dit keer vrijheid zouden gunnen, bleek al snel dat dit wensdenken was.  Stelselmatige onderdrukking, marteling en verkrachting zijn verergerd en alweer normaal geworden. Dat verdient vervolging door het Internationaal Strafhof, schrijft Carla Joosten.

De westerse wereld kijkt alweer een jaar toe hoe de Taliban in Afghanistan de mensenrechten op grote schaal schenden. De Taliban voerden opnieuw barbaarse straffen in zoals steniging en amputatie. De rechten van vrouwen en meisjes op onderwijs en werk zijn fors ingeperkt. Zo mogen meisjes niet naar de middelbare school. Vrouwelijke ambtenaren moeten grotendeels thuisblijven. Alleen in ‘essentiële’ beroepen zoals medische mogen ze werken.

Lees ook deze ingezonden opinie over de Taliban

 

Vrouwen verloren hun bewegingsvrijheid, moeten zich aan strenge kledingvoorschriften houden – de boerka is verplicht – en kunnen niet zonder mannelijke begeleider naar buiten. Ook worden ze gedwongen tot huwelijken, waaronder kindhuwelijken. Het wrange is dat moeders soms opgelucht zijn na zo’n huwelijk, omdat het kind dan geen honger meer hoeft te lijden. Ook hebben families de bruidsprijs nodig om in eerste levensbehoeftes van de rest van de familie te voorzien

Alle vooruitgang die de Afghaanse vrouwen afgelopen twintig jaar boekten, is met de machtsovername door de Taliban in 2021 teniet gedaan. Het systeem van diensten en opvangtehuizen om vrouwelijke slachtoffers van geweld te helpen, is bijna volledig ingestort.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw