Robbert de Witt Premium Corner

Wat Jesse Klaver kan leren van zijn Duitse vrienden

11 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

De ooit onbuigzame Groenen blijken pragmatisch nu zij zelf de verantwoordelijkheid van de macht dragen, schrijft Robbert de Witt. De partij pleit voor meer wapenleveranties aan Kiev en besloot de kolencentrales harder te laten draaien. De Duitse broeders en zusters van GroenLinks zijn daardoor populairder dan ooit.

Het leek wel de omgekeerde wereld: een linkse minister die een rechtse politicus aanvalt omdat die te slap is tegenover Rusland. Maar het gebeurde toch echt, onlangs in Duitsland.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Michael Kretschmer, de conservatieve minister-­president van Saksen, vond dat Duitsland moet bemiddelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne en dat de oorlog dan kan worden ‘bevroren’. Een rechtse politicus die pleit voor een wapenstilstand dus. Dat was buiten de linkse minister van Buitenlandse Zaken gerekend. Annalena Baerbock (De Groenen) was ‘verbaasd’. ‘De bondskanselier heeft verscheidene keren gebeld met Poetin en nu komt er plots een minister-president van een deelstaat die zegt: “Zullen we nog eens praten?” Ik weet niet wat dat moet betekenen.’

Er is een golf van nuchter realisme door de partij gespoeld

Het is tekenend voor het verrassende succes van De Groenen, de Duitse broeders en zusters van GroenLinks. Sinds die deelnemen aan de regering, die verder bestaat uit sociaal-democraten en liberalen, is er een golf van nuchter realisme door die partij gespoeld. Het meest verrassend is dat De Groenen tegelijk nog nooit zo populair waren in Duitsland.

ScholzLees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Duitsers straffen partij van treuzelende kanselier Scholz af

De ooit onbuigzame Groenen blijken pragmatisch nu zij zelf de verantwoordelijkheid van de macht dragen. Terwijl de sociaal-democratische bondskanselier Olaf Scholz uitblinkt in wollig taalgebruik, schijnbaar om te verhullen dat hij het liefst niets doet, spreekt Baerbock klare taal: Poetin moet worden gestraft voor zijn invasie van buurland Oekraïne. Feller dan haar coalitiegenoten pleit zij voor meer Duitse wapenleveranties aan Kiev.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.