Jonathan Holslag Premium Corner

Achter alleenheerschappij van Xi schuilt een onzeker China

28 september 2022Leestijd: 3 minuten

Onze informatie is doorgaans beperkt, maar ook China gaat moeilijke tijden tegemoet, schrijft Jonathan Holslag. En hoe meer de macht wordt samengebald in één persoon, hoe gevoeliger een systeem is voor bruuske schokken.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Vorige week gonsde het van de geruchten dat de Chinese president Xi Jinping onder huisarrest zou zijn geplaatst, dat legerkonvooien onderweg waren naar Peking, dat het luchtverkeer was stilgelegd en dat een hoge generaal de macht zou overnemen. Enkele bedrijfsleiders met investeringen in het land stuurden ongeruste berichtjes. ‘Gaat China nu ook domme dingen doen?’

Hoewel de geruchten afkomstig waren uit een weinig betrouwbare bron, maakte de onrust duidelijk dat we heel vaak amper zicht hebben op de politieke toestand in belangrijke landen, en dat niets meer zeker is.

Xi werd aanvankelijk op handen gedragen als hervormer

Xi Jinping gold tien jaar lang als een stabiliserende kracht. Dat wil zeggen: iedereen wist dat de man uit is op macht, voor zichzelf en voor zijn land, dat hij weinig op heeft met het Westen en Taiwan wil inlijven; maar er konden met hem zaken  worden gedaan. Op het internationale toneel sprak hij zich steevast uit tegen protectionisme. Ten aanzien van Ruslands invasie in Oekraïne hield hij zich in het midden. Dat imago begon evenwel barsten te vertonen. Werd Xi aanvankelijk op handen gedragen als een hervormer, later bleek hij veeleer een conservatieve kracht, gebrand op het verdedigen van de positie van de Communistische Partij en het behoud van de controle over de economie.

Xi bleek ook genadeloos in zijn binnenlandpolitiek. Minderheden zoals de Oeigoeren werden meer dan ooit onderdrukt en politieke tegenstanders meedogenloos aan de kant geschoven. Xi nam in alle beleidsdomeinen de stuurknuppel in handen en degradeerde zijn premier en ministers tot tandeloze jaknikkers.

Lees meer over het optreden tegen de Oeigoeren: Ontsnapt aan de Chinezen

In 2019 drong hij Hongkong een veiligheidswet op die dissidenten zowat vogelvrij verklaarde. Hij brak het daaropvolgende protest met nietsontziende censuur, propaganda, economische uitputting en intimidatie. De COVID-pandemie wordt nog steeds beteugeld door ongeziene isolatiecampagnes in miljoenensteden. ‘Offers zijn glorierijk’ klinkt het dan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.