Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Rusland wordt steeds afhankelijker van schurkstaten

09 september 2022Leestijd: 4 minuten

Rusland probeert hardnekkig stand te houden na de, op een fundamentele miscalculatie gebaseerde, invasie van Oekraïne. Zo is president Vladimir Poetin van plan wapens te kopen van Noord-Korea en vormt Rusland een militaire alliantie met Iran, Syrië en Venezuela. Waar gaat het heen met Rusland, vraagt Afshin Ellian zich af.

Ruim zes maanden geleden begon de oorlog in Oekraïne: Rusland viel het buurland binnen op 24 februari 2022. Het wordt met de dag onduidelijker hoe, wanneer en waar deze oorlog zal stoppen. Duizenden doden en gewonden aan beide kanten hebben het Kremlin nog niet tot een ommekeer bewogen. De Amerikaanse krant The Washington Post deed een uitvoerig onderzoek naar welke informatie de Verenigde Staten voorafgaand aan de oorlog hadden. Onderzoekers spraken met diverse militairen en inlichtingenofficieren binnen en buiten de Verenigde Staten. De resultaten van het onderzoek zijn onthutsend.

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Spoedvergadering in het Witte Huis

Op een zonnige dag in oktober 2021 wordt op verzoek van de top van het Amerikaanse leger en de inlichtingendiensten een spoedvergadering belegd in het kantoor van de president, de Oval Office van het Witte Huis. Generaals vertellen president Joe Biden dat Rusland Oekraïne zal gaan aanvallen op drie fronten. Ze baseren hun voorspelling op satellietbeelden, onderschepte telefoon- en internetberichten en menselijke bronnen. De inlichtingen zijn zo gedetailleerd dat ze bijna ongeloofwaardig zijn, tenzij je de sterke inlichtingenpositie van Amerika in Moskou reëel acht. Deskundigen komen in elk geval tot de conclusie dat de Verenigde Staten beschikken over goede bronnen in de top van de Russische politiek, inlichtingendiensten en strijdkrachten.

De Amerikaanse generaals vertellen Biden ook dat Rusland de Oekraïense hoofdstad Kiev wil aanvallen om de regering van president Volodymyr  Zelensky ten val te brengen en te vervangen door een pro-Russische regering. Oekraïne zal vervolgens worden ingelijfd en wat van het land overblijft, zal geen levensvatbare staat zijn. Het is een bekende Sovjetmethode die eerder is toegepast bij de bezetting van andere nabijgelegen landen. Zo ging Moskou in 1968 op dezelfde manier te werk in Tsjechoslowakije: door afzetting van de regeringsleider en met een massale aanwezigheid van Russische militairen in de straten van hoofdstad Praag. Maar het oorlogsscenario in Oekraïne lijkt eerder op dat in Afghanistan.

Frankrijk en Duitsland geloofden de Amerikaanse inlichtingen niet

Op 24 december 1979 viel de Sovjet-Unie Afghanistan binnen. Een marionettenregering stond al klaar in de Sovjetrepubliek Oezbekistan om naar Kabul te worden overgebracht. Speciale eenheden van de Russische geheime dienst KGB schakelden de zittende regering uit: de Afghaanse president Hafizullah Amin werd koelbloedig geëxecuteerd. De Sovjetleiders en de marionettenregering lieten weten dat Amin een spion was voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en dat hij van plan was Pakistaanse en Amerikaanse militairen in Afghanistan te stationeren. Eigenlijk beweerden zij dat door de Russische inval van Afghanistan een Amerikaanse invasie van het land was voorkomen. Het verhaal van 2022 luidt: Oekraïne was van plan om met hulp van de NAVO Rusland aan te vallen. Bovendien wordt Oekraïne geregeerd door nazi’s.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.