Robbert de Witt Premium Corner

Nee, Europa moet vluchtende en ‘laffe’ Russen niet de rug toekeren

04 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

EU is verdeeld over de vraag of de vluchtende Russische mannen moeten worden opgevangen, schrijft Robbert de Witt. Gaat het om lafaards die eerder hun mond hadden moeten opendoen? Of om politieke vluchtelingen die juist kunnen helpen de oorlog in Oekraïne sneller te beëindigen?

Niemand die precies weet hoeveel mannen Rusland inmiddels zijn ontvlucht. Drommen Russen verlieten hun land al na 24 februari, toen Poetin zijn roestige tanks buurland Oekraïne liet binnenrollen. Na Poetins recente afkondiging van een – gedeeltelijke – mobilisatie, kwam een tweede exodus op gang. Eind vorige week waren naar schatting zo’n 260.000 Russische mannen de grens overgegaan. Je vraagt je dan af of Russen de beelden van die eindeloze rijen auto’s voor grensovergangen ook te zien krijgen. Vermoedelijk niet, want het is nogal een treurige aanblik, die afbreuk doet aan Poetins beeld van een sterk en eensgezind Rusland.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Hoewel de meesten vluchten naar Kazachstan, Georgië en Turkije, zoekt een deel van de Russische mannen een veilig heenkomen in Europa. Dat leidt tot fel debat: moet de Europese Unie ze toelaten of niet? Gaat het om lafaards of om politieke vluchtelingen die terecht moeten vrezen voor vervolging als zij thuis waren gebleven?

‘Russen moeten thuisblijven en vechten’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.