Premium Lock Nee, Europa moet vluchtende en ‘laffe’ Russen niet de rug toekeren

04 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
Veel Russen vluchten naar buurland Georgië om te ontkomen aan de mobilisatie. Foto: Olga Iunasheva/EPA

EU is verdeeld over de vraag of de vluchtende Russische mannen moeten worden opgevangen, schrijft Robbert de Witt. Gaat het om lafaards die eerder hun mond hadden moeten opendoen? Of om politieke vluchtelingen die juist kunnen helpen de oorlog in Oekraïne sneller te beëindigen?

Niemand die precies weet hoeveel mannen Rusland inmiddels zijn ontvlucht. Drommen Russen verlieten hun land al na 24 februari, toen Poetin zijn roestige tanks buurland Oekraïne liet binnenrollen. Na Poetins recente afkondiging van een – gedeeltelijke – mobilisatie, kwam een tweede exodus op gang. Eind vorige week waren naar schatting zo’n 260.000 Russische mannen de grens overgegaan. Je vraagt je dan af of Russen de beelden van die eindeloze rijen auto’s voor grensovergangen ook te zien krijgen. Vermoedelijk niet, want het is nogal een treurige aanblik, die afbreuk doet aan Poetins beeld van een sterk en eensgezind Rusland.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Hoewel de meesten vluchten naar Kazachstan, Georgië en Turkije, zoekt een deel van de Russische mannen een veilig heenkomen in Europa. Dat leidt tot fel debat: moet de Europese Unie ze toelaten of niet? Gaat het om lafaards of om politieke vluchtelingen die terecht moeten vrezen voor vervolging als zij thuis waren gebleven?

‘Russen moeten thuisblijven en vechten’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw