Premium Lock Critici die mopperen over Oekraïne-steun, miskennen wat op spel staat

12 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Door Rusland gebombardeerde brug in Irpin, Oekraïne. Foto: Getty Images.

Ook als Nederland zich geheel afzijdig had gehouden van de Oekraïne-oorlog waren de energieprijzen fors gestegen. Tevens kan een land dat zomaar 35 miljard euro uittrekt om de omstreden stikstofcrisis te bestrijden best 2,5 miljard missen, schrijft Robbert de Witt.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Solidair met Kiev in de kou een recessie in

Liefhebbers van een ontspannende skivakantie of van schaatstochten op natuurijs zullen er vast anders over denken. Maar de, tot heden, warme winter is ook een zegen. Zo valt het voorlopig nog mee met de gevreesde torenhoge stookkosten. Er is dan wel een prijsplafond ingesteld door de overheid, maar honderdduizenden Nederlanders wonen in oude, slecht geïsoleerde huizen en hadden bij strenge vorst toch flink moeten bijbetalen.

Ongetwijfeld had dat ook tot (meer) gemor geleid over de Nederlandse steun aan Oekraïne. Voor dit jaar trekt de regering ongeveer 2,5 miljard euro uit om de belaagde Oekraïners te helpen in hun strijd tegen de agressieve Russische president Vladimir Poetin. Heel nobel, mopperen critici, maar intussen vreest de burger hier elke maand weer voor een hoge energierekening, en die 2,5 miljard euro had ook wel anders kunnen worden besteed (lees: ten bate van Nederlanders, niet Oekraïners). Kortom: Den Haag maakt internationaal goede sier, de brave belastingbetaler krijgt de rekening.

Dat is een wat simpele voorstelling van zaken natuurlijk. Ook als Nederland had weggekeken en zich geheel afzijdig had gehouden vanaf het moment dat honderdduizenden Russische soldaten Oekraïne binnenmarcheerden, waren de energieprijzen fors gestegen. Sterker, de prijs van gas en olie was al hoog vóór 24 februari 2022. Winterkou was hoe dan ook duur geweest.

Dan de vraag of de kosten voor de Nederlandse steun aan Oekraïne niet te hoog zijn. Een land dat zomaar 35 miljard euro uittrekt om de omstreden stikstofcrisis te bestrijden, kan best 2,5 miljard missen, zou je zeggen. Zeker omdat dit laatste bedrag grotendeels bestaat uit geweren en munitie die al jaren ongebruikt lagen te verstoffen in wapenmagazijnen verspreid over het land.

Egoïstisch om de Oekraïners aan hun lot over te laten

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw