Premium Lock EU hangt steeds meer aan het Chinese economische infuus

26 april 2023Leestijd: 2 minuten
Militaire aanwezigheid op de Straat van Taiwan. Foto: Greg Baker/AFP

EU-vertegenwoordigers spraken zich in krachtige bewoordingen uit tegen de Chinese wens om Taiwan in te lijven. Maar de EU heeft helemaal niet het vermogen om dapper te zijn. Zeker niet op militair gebied. Europa doet maar alsof, schrijft Jonathan Holslag. Tevens is de EU op economisch vlak steeds verder afhankelijk van China.

‘Ik roep alle marines van de Europese lidstaten op om in de Straat van Taiwan te gaan patrouilleren.’ Het was de hoge vertegenwoordiger Josep Borrell die zich deze woorden liet ontvallen. Eerder al had Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gewaarschuwd dat Europa zich sterk zou verzetten tegen eenzijdige wijzigingen in de huidige verhouding tussen China en Taiwan – tegen Chinese agressie dus.

Dergelijke verklaringen geven Europa een elan van dapperheid tegenover de Chinese machtsopbouw. Maar Europa is niet dapper. Het heeft niet de wil om dapper te zijn en voorlopig ook niet het vermogen daartoe, zeker niet in het militaire domein. Europa doet nog steeds alsof.

Wat voor zin heeft het immers om dreigementen te uiten aan het adres van Peking, als de EU alleen maar meer aan het Chinese economische infuus hangt. De Brusselse kringen spreken over ‘de-risking’ – het afbouwen van gevaarlijke afhankelijkheden. Dat opperen we al lang, maar we maken ons alleen maar meer afhankelijk van China.

De invoer vanuit China groeit alleen maar

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw