cultuur

Acteur Gene Wilder op 83-jarige leeftijd overleden

29 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse filmacteur Gene Wilder is zondagavond op 83-jarige overleden. Wilder leed al geruime tijd aan de ziekte van Alzheimer.

Hij is onder meer bekend van zijn rol als Willy Wonka uit de Brits-Amerikaanse film Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971) en van verschillende comedyfilms met Richard Pryor. Ook werkte hij veel samen met regisseur en voormalig acteur Mel Brooks.

Zoon van Joods-Russische immigranten

Wilder werd als Jerome Silberman geboren in Milwaukee, in een gezin van Joods-Russische immigranten. Hij studeerde drama aan de Universiteit van Iowa en zat daarna op de Bristol Old Vic Theatre School in Bristol, Groot-Brittannië.

Hij begon zijn acteercarrière in het theater, maar was vanaf 1964 ook te zien op het witte doek. Zijn eerste grote rol was in Bonnie and Clyde uit 1967, waarin hij een begrafenisondernemer speelde die door het criminele duo werd ontvoerd.

De eerste film die hij met Mel Brooks maakte was The Producers in 1968. Hij sleepte een Oscar-nominatie in de wacht voor de beste mannelijke bijrol in die film. Ook speelde hij in Blazing Saddles en Young Frankenstein (1974), waarvan hij het script mee hielp schrijven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.