cultuur

Minderheden verplicht: zo wil BBC diversiteit op tv vergroten

17 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Programmamakers die voor de Britse publieke omroep willen werken, moeten in het vervolg ervoor zorgen dat minderheden beter vertegenwoordigd worden op tv. Doen ze dat niet, wordt het lastiger om groen licht voor een project te krijgen.

De nieuwe richtlijnen zijn van toepassing op tv-makers die programma’s aanbieden aan de publieke omroep. In het vervolg moet de helft van de mensen voor en achter de camera vrouw zijn en 15 procent ‘zwart, Aziatisch of van een andere minderheid’, meldt The Guardian maandag. Ook moeten er meer homo’s, lesbiennes en mensen met een beperking worden betrokken bij de projecten.

Commissies gaan bepalen of aan de normen wordt voldaan
In de richtlijnen wordt niet gerept over mogelijke straffen, maar de programmamakers moeten wel verschillende keren in gesprek met speciale commissies over diversiteit. Pas dan wordt een beslissing gemaakt over het wel of niet uitzenden van een programma.

‘We verwachten dat elke commissie er alles aan zal doen om zich aan de nieuwe richtlijnen te houden,’ zo staat in een document van de omroep. ‘De positieve stappen die worden gezet om ondervertegenwoordiging tegen te gaan, vergroten de kansen op goedkeuring.’

Ook kritiek op geforceerde diversiteit
In april kwam de BBC al met soortgelijke normen voor het eigen personeelsbestand. In 2020 moet de omroep veel diverser zijn dan nu het geval is. ‘De toekomst van de BBC hangt af van het relevant blijven voor alle belastingbetalers. We moeten het moderne Groot-Brittannië vertegenwoordigen,’ schreef BBC-directeur Charlotte Moore erover.

Die plannen worden niet door iedereen geaccepteerd. Toen de bekende Britse cabaretier Jon Holmes werd ontslagen door BBC Radio 4, omdat de omroep zei meer vrouwelijke comediens te willen aannemen, reageerde hij boos in Britse media. ‘Moet ik, als een blanke man (zonder dat dit mijn fout is) worden ontslagen?’

Ook in Nederland drang naar meer minderheden op tv
Ook de Nederlandse publieke omroep wil minderheden meer ruimte geven op tv. ‘De belangrijkste opdracht voor komend jaar is om een diverser geluid te laten horen en meer diversiteit in beeld te laten zien,’ zei NPO-directeur Shula Rijxman afgelopen januari.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.