Interview architect Binnenhof

‘Is een binnentuin megalomaan?’

10 april 2019Leestijd: 2 minuten

De renovatie van het Binnenhof, begroot op bijna 500 miljoen euro, dreigt op een klucht uit te lopen. Ellen van Loon, van het vermaarde Rotterdamse bureau OMA, wordt mogelijk aan de kant gezet als coördinerend architect bij die renovatie.

‘Dat dit geen makkelijk project zou worden, kon ik op mijn klompen aanvoelen. Er zijn vele meningen,’ zegt Van Loon in Elsevier Weekblad. Eind maart meldde dagblad AD dat Van Loon (verantwoordelijk voor de verbouwing van het Tweede Kamer-gebouw) door het kabinet aan de kant zal worden geschoven. Dat gebeurde eerder met de andere coördinerend architect, Liesbeth van der Pol. Zij zou de andere gebouwen op het Binnenhof doen.

Er wordt druk overlegd

Lees het volledige interview met Ellen van Loon:
‘Ik houd van steden die niet helemaal heel zijn’

Ellen van Loon. Foto's: Guido Benschop
Ellen van Loon. Foto’s: Guido Benschop

Momenteel wordt achter de schermen druk overlegd tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, verantwoordelijk voor de renovatie, en Van Loon en OMA over hoe het verder moet.

Van Loon wordt, veelal door anonieme Kamerleden, verweten dat ze megalomane plannen heeft. Ze zou een tropische kantoortuin willen aanleggen. Ook zou ze in haar plannen onvoldoende rekening houden met parlementaire tradities door bijvoorbeeld de werkkamer van de Kamervoorzitter te verplaatsen.

Van Loon: Ik ben nogal verrast dat een binnentuin zo wordt bestempeld. Planten zijn goed voor de kwaliteit van de binnenlucht. Wat is daar megalomaan aan?’

‘Af en toe lekt er zoutzuur’

Vanwege de vertrouwelijkheid van haar (voorlopige) ontwerp kan de architect niet op details in gaan. ‘We zitten nog in een ontwerpproces. We zitten in een ton. Buiten weet niemand wat er precies in die ton gebeurt, maar af en toe lekt er zoutzuur uit.‘

In het budget voor de renovatie zitten ook alle kosten voor de ingrijpende verbouwingen van de tijdelijke onderkomens van alle instanties die van het Binnenhof verhuizen. Genoeg Kamerleden vinden het budget veel te hoog.

‘Ze zijn bang voor de reacties van de burger, merk ik. Je bent al snel een geldverspiller. Begrijp me niet verkeerd: je moet op de centen letten. Ik zeg niet dat 475 miljoen te weinig is, maar het is ook niet veel, als je bedenkt wat er allemaal voor wordt gedaan.’