Talent

Jesse Baak (24): ‘De verbondenheid in de familie inspireert mij’

26 juli 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Mijn familie. We werken met ons allen in de vorm van een maatschap op onze boerderij. De verbondenheid van mijn familie is iets wat mij altijd al inspireert.’

Jesse Baak  (24) werkt bij de Tweede Kamerfractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) op het dossier Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit doet Baak naast zijn studie bestuurskunde aan Hogeschool Saxxion in Deventer. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 vergaarde hij bekendheid op het sociale- mediaplatform TikTok, waarvoor hij filmpjes maakte over het boerenleven. Sommige werden wel 700.000 keer bekeken.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Mijn coming-out drie jaar geleden. Ik zag daar erg tegenop, maar ik bleek mij zorgen te maken om niets. Vrienden, familie en buren: iedereen reageerde hartstikke positief. Het boeide niemand. Dat vond ik prettig.’

Kan niet zonder?

‘Een groene en rustige omgeving. Als ik een paar dagen in Den Haag ben geweest, zit mijn hoofd vol. Ik vind het heel prettig om dan terug te gaan naar de boerderij om tot rust te komen.’

Beste advies?

‘Probeer af en toe tot tien te tellen en gewoon even rustig na te denken.’

Over vijf jaar?

‘Werk ik nog steeds voor BBB. Misschien wel in de Kamer, maar dat zou ik alleen willen met een dossier waarop ik echt iets kan toevoegen, zoals OCW.’