Premium Lock Een fascinerende feministe: Andreas Burnier

12 september 2022Leestijd: 4 minuten
Genderbender Andreas Burnier worselde met haar seksuele identiteit en zaaide met haar mannelijke verschijning verwarring. Foto: Louis van Paridon/ANP

De intellectuele zoektocht van de tegendraadse schrijfster Andreas Burnier (1931-2002) stemt nog altijd tot nadenken. Een bundel met autobiografische teksten toont de ontheemde einzelgänger op weg naar een geestelijk thuis.

Twintig jaar geleden werd Andreas Burnier dood gevonden in haar huis in de Valeriusstraat in Amsterdam. Naar alle waarschijnlijkheid ten gevolge van een hersenbloeding of hartstilstand, meldt Elisabeth Lockhorn in Metselaar van de wereld, een in 2015 verschenen biografie. Vermoedelijk om de actualiteit van het werk van de overledene te onderstrepen, sprak de flaptekst van de levensbeschrijving toen van een ‘transgender avant la lettre’.

Auteur: Andreas Burnier

Titel: Elk boek is een gevaar

Samengesteld door Ronit Palache

Uitgever: De Arbeiderspers

Pagina’s: 540

Prijs: € 29,99

Dat is geen correcte voorstelling van zaken, blijkt uit een verzameling persoonlijke teksten in de autobiografische Privé-domeinreeks van De Arbeiderspers. De op 3 juli 1931 in Den Haag geboren Catharina Irma Dessaur, zoals haar echte naam luidde, kan hoogstens een genderbender worden genoemd. Zij worstelde met haar seksuele identiteit en zorgde met haar mannelijke verschijning voor enige verwarring. Volgens het woordenboek Lesbiaans is ‘burniertje’ een aanduiding voor een ‘jongensachtige lesbienne, keurig in het pak gestoken’. Lang verlangde ze ernaar een man te zijn, naar eigen zeggen tot het moment dat ze een zoon baarde.

Burnier leverde kritiek op de vrouwenbeweging

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw