Premium Lock Maskerade Man: hét standaardwerk over oud-president Trump (*****)

29 november 2022Leestijd: 3 minuten
In de beschrijving van de jongere Donald Trump herkent de lezer van Maskerade Man de latere president. Foto: John Iacono/Sports Illustrated via Getty Images

Maggie Habermans boek over Donald Trump overtreft alle andere boeken over hem.

Duizenden boeken verschenen er over Donald Trump en zijn presidentschap. De periode van slechts vier jaar blijft auteurs en lezers boeien, maar kan alweer een nieuw boek nog iets toevoegen? Maggie Haberman weet die vraag overtuigend te beantwoorden. Na het lezen van Maskerade Man kun je je afvragen waarom die andere boeken nog in de winkel liggen. De Amerikaanse journalist schreef hét standaardwerk over de oud-president van de Verenigde Staten.

Auteur: Maggie Haberman

Titel: Maskerade Man

Uitgever: De Arbeiderspers

Pagina’s: 672

Prijs: € 29,99

★★★★★

Trump groeit beschermd op, met liefhebbende ouders

Haberman begint niet bij de kandidaatstelling van Trump in 2015 of zijn verkiezing tot president in 2016. Hij wordt geïntroduceerd op een regenachtige dag in 1964. Bij de inwijding van een brug die de New Yorkse stadsdelen Brooklyn en Staten Island verbindt. Hij verbaast zich erover dat de politici alle aandacht en applaus opeisen, terwijl de Zweedse ingenieur die de brug bouwde op een plekje achteraf staat. Dat is het moment waarop de dan achttienjarige Trump beslist dat hij ertoe wil doen in het leven. Geen loser zijn, maar een winnaar. Trump blikt later graag terug op die dag.

Alleen was de werkelijkheid anders. Het was zonnig en de ingenieur was Zwitsers en ruim een halve eeuw woonachtig in de Verenigde Staten. Bij de ceremonie kreeg hij als een van de eersten applaus. Met dat welkom in Trumps wereld zet Haberman de toon. De gerenommeerde journalist van The New York Times kent het New York van Trump. Ze werkte voor de tabloid New York Post. Daarin figureerde Trump in de roddelrubrieken, soms na een telefoontje van hemzelf.

Trump groeit beschermd op, met liefhebbende ouders. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader Fred, die zich opwerkte tot vermogend vastgoedontwikkelaar. Jong leert Donald dat hij de kantjes eraf kan lopen, als je maar genoeg bluft, dreigt en bedondert. Juist politici ziet Trump als zwakke onderhandelaars. Benader je ze met genoeg bravoure, dan doen ze al snel wat jij wilt.

Lees dit omslagverhaal terug: In de schaduw van Donald Trump

Een inkijkje in het diepste van de oud-president

Haberman beschrijft nauwkeurig de persoonlijke ontwikkeling van Trump – de lezer ziet er het gedrag van de latere president in terug. Wanneer Haberman rond 2010 de politiek gaat verslaan, kruist Trump haar pad steeds vaker. Hij is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Dankzij tv-show The Apprentice is hij een bekende Amerikaan geworden. Hij is getrouwd met zijn derde vrouw Melania en wil na zakelijke problemen de politiek in.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw