Premium Lock Robert Gesink: onklopbaar in koersliefde

12 september 2022Leestijd: 3 minuten
Robert Gesink droeg na de eerste dag in de Vuelta even de rode trui. Foto: Vincent Jannink/ANP

Voor Belgische winnaar Remco Evenepoel was de Vuelta een amuse-gueule, schrijft Hugo Camps.

De 22-jarige Belg Remco Evenepoel heeft de Vuelta a España gewonnen. Hij is de eerste Belgische winnaar van een grote wielerronde sinds 1978. De deelnemende Nederlanders speelden in Spanje geen opvallende rol. Alleen sprinter Jetse Bol van Burgos-BH fietste zich uit de anonimiteit en Danny van Poppel van BORA-hansgrohe verzamelde een half dozijn ereplaatsen in de sprint. Thymen Arensman van DSM werd opgemerkt als klassementsrijder. Maar andermaal was het de oude Robert Gesink die de harten stal.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW.

Gesink ging solo in twee bergetappes. Hij werd op een zucht van de streep nog ingehaald door de voorwacht van het peloton. Het was om te schreien, maar de volgende dag sloeg hij weer zijn vleugels uit. In zijn hart is Robert amateur gebleven. Tien jaar geleden werd hij in kringen van kenners nog gezien als een mogelijke Tourwinnaar. Het is er niet van gekomen, maar in koersliefde blijft hij onklopbaar.

Robert Gesink heeft nooit op zijn strepen gestaan. Daar was hij te verlegen voor. Maar het respect voor zijn klimtalent is tot vandaag intact. In de laatste jaren werd hij gehinderd door ziekte en blessures. Maar eens op de fiets ging hij tot het uiterste. Hij heeft Primoz Roglic en Tom Dumoulin kilometers lang over de cols gesleept. Geen helper was betrouwbaarder dan Gesink. Aanvankelijk werd hij gezien als de opvolger van Erik Breukink: begenadigd klimmer. Robert hield van afzien, maar was minder behendig in het verzilveren van pijn en ellende. Het kopmanschap was voor hem geen steile ambitie. Tot vandaag fietst hij deels met de ziel van de knecht. Robert Gesink is een lieve man.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw