Premium Lock Het nederige mos is een stoere overlever

03 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
De bodem in een beukenbos. Foto: ANP

Je loopt eroverheen, je gaat erop zitten, maar als je door het bos loopt valt het verder amper op. Toch is het een heel bijzonder plantje, het mos, zegt Liesbeth Wytzes. We moeten het koesteren.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Tijdens een lange wandeling was het tijd om even bij te komen. Eén van ons zag een mooi zitmatje groen mos, pakte het en ging erop zitten. De grappen waren niet van de lucht (‘toupetje…’) Het zat heerlijk zacht, maar je moet mos met respect behandelen, want het is iets heel bijzonders. Iemand die veel wist, vertelde mij ooit dat mossoorten – voor de onwetende stadsbewoner: dat zijn planten – de enige zijn die de ijstijden hebben doorstaan. Zo’n ijstijd stelde ik me als kind voor als een gigantisch blok ijs, vele meters hoog, dat nietsontziend over de aarde schoof. Je moest dan, wat voor dier je ook was, heel hard wegrennen om het er levend vanaf te brengen. En het leek me logisch dat dat nederige mos, dat zo dicht op de grond groeit, van dat ijs geen last zou hebben. Dat schoof daar gewoon overheen.

Het zat in het echt natuurlijk wat ingewikkelder in elkaar, maar voor mos heb ik altijd een enorm zwak gehouden. Daarom vind ik het ook een goed bericht (en dat kunnen we wel gebruiken) dat het zogeheten veenmos, sphagnum, weer meer wordt gewaardeerd. Dat mos kennen we vooral als onopvallende toevoeging in een zogeheten bloemstukje, dat groene spul dat je weggooit als alles is uitgebloeid of als je erop uitgekeken bent. Dat doet het plantje bepaald geen recht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw