Inreisverbod

Hooggerechtshof geeft inreisverbod Trump groen licht

27 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Donald Trump een van zijn grootste overwinningen als president bezorgd door zijn inreiswet rechtsgeldig te verklaren. De wet ontzegt inwoners van een zestal overwegend islamitische landen toegang tot de Verenigde Staten.

Met vijf tegen vier stemmen maakte het door Republikeinse rechters gedomineerde Hof voorlopig een einde aan de slepende en felle juridische strijd over Trumps wet. Volgens opperrechter John Roberts heeft de regering afdoende aangetoond dat de maatregel bedoeld is om de nationale veiligheid te garanderen. De uitspraak betekent dat het inreisverbod van kracht blijft dat in december 2017 werd ingevoerd.

De eerste opdracht om de grenzen dicht te gooien voor een specifieke groep buitenlanders, vaardigde Trump een week na zijn intrek in het Witte Huis uit. Het leidde tot chaos op de vliegvelden. Diverse federale rechters achtten het inreisverbod voor moslims ongrondwettelijk. Trump paste het verbod daarop twee keer aan. Het huidige inreisverbod is de derde versie.

Mogelijk extra landen op de lijst

Nu krijgt de president alsnog zijn zin, waardoor reizigers uit Iran, Libië, Somalië, Sudan, Syrië en Jemen niet langer welkom zijn. Ook voor reizigers uit Noord-Korea en Venezuela gelden beperkingen. Nu hij het fiat heeft gekregen van het hoogste rechtsorgaan in het land, kan Trump mogelijk zelfs landen aan de lijst toevoegen.

Trump begroette de steun van de opperrechters via Twitter met ‘Wow!’. Hij vindt dit besluit van groot belang voor de veiligheid van de Verenigde Staten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De regering-Trump behaalde afgelopen zomer al een overwinning toen het Hooggerechtshof bepaalde dat het inreisverbod van kracht mocht blijven totdat het zich definitief zou uitspreken over de maatregel. Dat is nu dus gebeurd.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Rechters geven Trump alle reden tot lachen

Uitspraak in zaak scheiden migrantengezinnen

In de zaak van het scheiden van migrantenouders van hun minderjarige kinderen droeg een federale rechter de Amerikaanse regering woensdag op om gescheiden gezinnen te herenigen.

Rechter Dana Sabraw uit San Diego beval de regering-Trump om bijna alle kinderen jonger dan 5 jaar oud binnen 14 dagen met hun ouders te herenigen. Voor oudere kinderen is de termijn 30 dagen.

Sabraw haalde in zijn uitspraak hard uit naar de ‘chaotische omstandigheden die door de regering zelf zijn geschapen’. Hij noemde het een ‘verbazingwekkende realiteit’ dat er onvoldoende was gekeken naar de planning voordat het beleid om migrantenfamilies te scheiden begin mei in werking trad.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.