Na harde woorden wil Trump ‘echte’ atoomdeal met Iran

25 juli 2018Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse president Donald Trump - bron:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zegt open te staan voor nieuwe onderhandelingen met Iran over denuclearisatie. ‘We zien wel wat er gaat gebeuren, maar we zijn klaar om een echte deal te sluiten,’ zei Trump tijdens een toespraak.

Het mag volgens de president geen deal worden als de Iran-deal, die zijn voorganger Barack Obama sloot in 2015. ‘Dat was een ramp.’

Donald Trump en Sauli Niinisto

Lees ook de column van Afshin Ellian: Wordt Trump de Reagan van deze tijd?

Trump stapte in mei uit het atoomakkoord dat hij vaker al ‘de slechtste deal ooit’ noemde en kondigde nieuwe sancties aan. Die worden in de loop van de komende maanden stapsgewijs ingevoerd.

Sinds de aankondiging zijn de spanningen tussen de twee landen flink opgelopen. Europese landen reageerden teleurgesteld op het besluit van Trump en zetten juist alles op alles om de deal te behouden.

Dreigende woorden over en weer

De leiders van Iran en de Verenigde Staten vlogen elkaar eerder deze week in de haren. Dat begon op zondag met dreigende woorden van de Iraanse president Hassan Rohani. Die zei tijdens een bijeenkomst met Iraanse diplomaten dat ‘Amerika moet weten dat oorlog met Iran de moeder van alle oorlogen is’. ‘Meneer Trump, speel niet met de staart van de leeuw, dat kan alleen maar tot spijt leiden,’ voegde hij daaraan toe.

Lees ook: Onbehouwen, ongeliefd en toch succesvol: hoe doet Trump het?

De Amerikaanse president haalde daarop op Twitter hard uit naar de leider. In schreeuwende hoofdletters schreef hij: ‘Waag het niet om de Verenigde Staten nog eens te bedreigen, of je zult de consequenties ondervinden. We zijn niet langer een land dat je krankzinnige woorden van geweld en dood accepteert!

Wat houdt Iran-akkoord in?

Het verdrag is in 2015 gesloten en geldt als het belangrijkste wapenfeit in het buitenlandbeleid van de regering-Obama. Afgesproken is om de draconische sancties die Iran waren opgelegd te verlichten, mits Iran de ontwikkeling van nucleaire centrales stopzet. Volgens critici worden deze centrales gebruikt voor de productie van kernwapens. Iran ontkent dat. Het akkoord is getekend door Amerika, Frankrijk, Duitsland, Iran, China en het Verenigd Koninkrijk.

Iran stapt mogelijk uit Atoomagentschap

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voegde daaraan toe dat de Iraanse leiders meer weg hebben van ‘de maffia dan een regering’. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif en president Hassan Rouhani noemde hij stromannen voor ‘de ayatollahs internationale oplichterskunsten’.

Komt er geen deal, dan zegt Iran mogelijk de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) op. ‘De nucleaire activiteiten van Iran zijn altijd voor vreedzame doeleinden geweest, maar het is Iran die beslist of er wordt samengewerkt met de IAEA,’ zei Rohani dreigend daarover in juli.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!