Onderzoek naar abolitionist Brown wint scriptieprijs 2021

03 juni 2022Leestijd: 2 minuten
Portret van William W. Brown. Foto: ANP

De beste scriptie over Amerikaanse geschiedenis van 2021 draait om de onvrijheid van zwarte Amerikanen en de Amerikaanse abolitionist William Wells Brown. Vandaag, vrijdag 3 juni, kreeg winnaar Nathaniel Weisberg van de Universiteit van Amsterdam de scriptieprijs in Middelburg overhandigd.

Weisberg schrijft in zijn scriptie over drie mythologieën rondom de emancipatie van zwarte Amerikanen in de werken van Brown. De scriptie onderzoekt hoe Brown de gebruikelijke Amerikaanse mythologieën uitdaagde waarin de nadruk ligt op vrijheid en lineaire vooruitgang. Brown kwam voor zwarte Amerikanen met alternatieven voor die gedachte, waarin cyclische ervaringen van onvrijheid en teleurstelling in centraal staan.

Jury prijst Weisberg om verweven van wetenschappelijke disciplines

De jury looft de scriptie uitvoerig in het juryrapport om het goed uitgevoerde interdisciplinaire onderzoek en de prettige schrijfstijl van de auteur. Weisberg weet de literaire en historische analyses goed met elkaar te verweven. Juryleden waren Damian Pargas van de Universiteit Leiden, Tim Jelfs van de Rijksuniversiteit Groningen, Heleen Blommers van de Vrije Universiteit, en de winnares van vorig jaar Melanie van der Elsen.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

De Theodore Roosevelt American History Award (TRAHA) wordt uitgereikt voor de beste masterscriptie geschreven aan een Nederlandse universiteit over een onderwerp uit de Amerikaanse geschiedenis. De jaarlijkse prijs is een initiatief van het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) in Middelburg en de Netherlands American Studies Association. EW is mediapartner van de prijs. Sinds de eerste uitreiking in 1987 zijn meer dan 250 scripties voor de prijs genomineerd.

Roosevelts bijzondere band met North Dakota

Winnaar Weisberg kan zich verheugen op een bezoek aan de Badlands in North Dakota waar president Theodore Roosevelt een bijzondere band mee onderhield. Roosevelt was de eerste president die ook cowboy was geweest. Hij kocht grond in North Dakota in 1885 en leefde daar als veefokker (rancher) rond de plaats Medora. Daar is nu zijn presidentiële museum gevestigd.