Verenigde Staten

Waarom de FBI Trumps villa in Mar-a-Lago doorzocht

09 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

In de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 augustus heeft de FBI de villa in Florida van de Amerikaanse oud-president Donald Trump doorzocht. Een ongekende actie. De urenlange zoektocht zou gericht zijn geweest op documenten die Trump na zijn presidentschap in de villa bewaarde, terwijl ze aan de archiveringsdienst hadden moeten zijn overgedragen. Trump spreekt, zonder bewijs, van een wraakactie van de Democraten.

De huiszoeking door FBI-agenten gebeurde in een villa van Donald Trump in het plaatsje Palm Beach in Florida. Trump gebruikte als president de villa geregeld voor het ontvangen van regeringsleiders en spendeert er sinds zijn vertrek uit het Witte Huis veel tijd. Het bezoek van de FBI-agenten zou enkele uren hebben geduurd. Een lokale journalist uit Florida meldde het nieuws als eerste op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

FBI kan huiszoekingen alleen rechtmatig uitvoeren met instemming van de rechter

Het uitvoeren van een huiszoekingsbevel door de FBI is in de Verenigde Staten niet mogelijk zonder tussenkomst van een federale rechter. De FBI, de dienst voor federale wetshandhaving, moet de rechter aantonen dat er een sterke verdenking van een misdaad is en dat een huiszoeking nodig is om bewijs hiervoor te zoeken. De huiszoeking in de villa van Trump bewijst overigens niet dat hij schuldig is aan een misdaad.

De voormalige president was maandagnacht niet in zijn villa in resort Mar-a-Lago, maar in New York City. Zijn zoon Eric Trump bracht zijn vader van de huiszoeking op de hoogte. In een gesprek op televisiezender Fox News zei Eric Trump dat de autoriteiten hem hadden gezegd dat het Nationaal Archief wilde weten of de ex-president nog specifieke documenten in zijn bezit heeft.

Wet schrijft omgang met presidentiële archivering voor

Iedere Amerikaanse president en vicepresident moet volgens de wet zijn archivering op orde houden. De wet schrijft voor dat documenten, zoals notities en e-mails, geen eigendom zijn van de persoon, maar van het publiek. Overheidsdienst National Archives ziet daarop toe.

Aan het begin van zijn presidentschap is Trump al eens gewaarschuwd om zijn archivering up-to-date te houden. Na zijn presidentschap werd bekend dat hij niet alle documenten aan de archiveringsdienst had overgedragen. Vijftien dozen zouden nog in Mar-a-Lago staan. In januari van dit jaar haalde de dienst die dozen op. Daarin zouden onder meer brieven van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zitten.

Trump reageert woest op huiszoeking

In een schriftelijke reactie op de recente huiszoeking zei Trump dat er sprake is van het inzetten van het justitiële systeem als wapen en dat het een aanval is van radicaal-linkse Democraten. ‘Het zijn donkere tijden voor ons land nu mijn schitterende huis wordt aangevallen, wordt doorzocht en is bezet door een grote groep FBI-agenten,’ aldus Trump in zijn reactie.

De directeur van de FBI, Christopher Wray, heeft nog niet gereageerd op het nieuws. Wray is in 2017 door Trump zelf benoemd. Het Witte Huis was niet op de hoogte van de actie van de onafhankelijk opererende FBI. Of de minister van Justitie Merrick Garland ervan wist, is nog onduidelijk.

Naar de chaotische afloop van Trumps presidentschap en de aanval door Trump-aanhangers op het Amerikaanse Congres op 6 januari 2021 lopen diverse onderzoeken, ook van het ministerie van Justitie. Het is onzeker of dit departement ook een rol speelde bij de huiszoeking door de FBI.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.