Premium Lock Saudiërs spelen genadeloos in op zwakte van Amerika en het Westen

20 juli 2022Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden ontmoet Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Foto: ANP

De knieval van Joe Biden is pijnlijk. Ze was bovenal weinig productief, schrijft Jonathan Holslag. Saudi-Arabië toont, net als Rusland, hoe de wereld eruit zal zien als Amerika verder verzwakt: arrogant en agressief.

De Saudische koning Fahd zei ooit: ‘Na Allah kunnen we altijd op de Verenigde Staten rekenen.’ De Verenigde Staten zijn inderdaad lange tijd de beschermheer van Saudi-Arabië geweest. Sinds enkele jaren zijn de betrekkingen ijzig. Het bezoek van Joe Biden vorige week heeft daar niets aan veranderd. President Biden ontfutselde een vage belofte om zoveel mogelijk olie te produceren, maar de diplomatieke prijs die hij daarvoor betaalt, is groot.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Laten we eerst benadrukken dat de Saudiërs de pompen al bijna maximaal laten draaien. De voorbije maanden werden er 11 miljoen vaten aardolie per dag geproduceerd; dat worden er nu 13 miljoen per dag. Die stijging was de voorbije weken al min of meer aangekondigd, ook aan Europese partners. Twee miljoen vaten is overigens niet veel in verhouding tot de wereldwijde vraag: die bedraagt dagelijks ongeveer 90 miljoen vaten.

Biden heeft een van zijn beloften moeten inslikken

Het resultaat van het bezoek is dus allesbehalve een doorbraak op de energiemarkt, laat staan dat de uitkomst volstaat om de impact van een mogelijke escalerende energieoorlog met Rusland deze winter ongedaan te maken. Toch heeft Joe Biden er een van zijn verkiezingsbeloften voor moeten inslikken, namelijk dat hij Saudi-Arabië zou degraderen tot een pariastaat, als antwoord vooral op de moord op de kritische journalist Jamal Ahmad Khashoggi.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.