Robbert de Witt Premium Corner

Impeachment Trump gaat niet over feiten, maar over politiek opportunisme

25 september 2019Leestijd: 3 minuten

Wat zich nu afspeelt in de Verenigde Staten, draait ogenschijnlijk om wat er werd gezegd in een telefoongesprek tussen twee staatshoofden op 25 juli. Maar voor politici in Washington gaat het om iets heel anders, schrijft Robbert de Witt: de campagne voor de presidentsverkiezingen van november 2020.

Het hoge woord is eruit: Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een onderzoek aangekondigd naar impeachment, een afzettingsprocedure tegen de president.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel van haar partijgenoten juichen, want zij dringen daar al heel lang op aan. Al sinds november 2016 kunnen zij niet verkroppen dat 63 miljoen landgenoten Donald Trump president maakten en niet Hillary Clinton. Trumps optreden sinds hij president is, heeft hun opvatting over zijn presidentschap ongetwijfeld bevestigd.

Democraten juichen, ondanks het feit dat zo’n procedure hoogstwaarschijnlijk volstrekt kansloos is. De Democraten hebben sinds de midterms wel een meerderheid in het Huis, maar komen niet in de buurt van een twee derde meerderheid in de Senaat. Integendeel, ze vormen er de minderheid.

Onder Republikeinse kiezers is Trump onverminderd populair

De kans dat voldoende Republikeinse Senatoren amper een jaar voor de presidentsverkiezingen hun partijgenoot in het Witte Huis ‘verraden’ door mee te stemmen met de oppositie, lijkt ook nihil. Dat zou politieke zelfmoord zijn. Want onder Republikeinse kiezers is Trump, ondanks zijn vaak wanstaltige gedrag, onverminderd populair.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.