PvdA wil eenderde van aardgasopbrengst naar Groningen

21 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Boortoren van NAM in 't Zandt Foto: ANP

De sociaaleconomische structuur van de regio Groningen moet worden versterkt met de opbrengsten van aardgaswinning, vindt de PvdA. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat eenderde van de aardgasopbrengsten direct naar Groningen moeten.

1750358-1Helemaal geen aardbevingen meer in Groningen? Het kan!

Omdat de regio zou kampen met de negatieve gevolgen van de aardgaswinning, moet die er ook van kunnen profiteren. Henk Nijboer, Kamerlid van de PvdA, bevestigt aan RTV Noord dat de partij honderden miljoenen euro’s naar Groningen wil sturen.

Aardgasfonds

Het plan is om een aardgasfonds op te richten, om het geld vervolgens in Groningse projecten en infrastructuur te steken – voor zeker tien jaar. De economie in het aardbevingsgebied moet worden versterkt. Nijboer zegt dat ‘er moet worden geïnvesteerd om het leefbaar te houden’.

‘De PvdA is in de afgelopen jaren, soms ook terecht, verweten dat we wat achteraan liepen bij de aardbevingsdiscussie. Nu willen we echt voorop lopen,’ aldus Nijboer. Het zou niet gaan om een valse verkiezingsbelofte of een goedmakertje voor het verleden: de PvdA legde zich vaak neer bij de besluiten van minister Henk Kamp van economische zaken.

Materiële schade

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en blijkt dat zeker 100.000 materiële schade hebben opgelopen door de aardbevingen die door gaswinning zouden zijn veroorzaakt. Groningers in het aardbevingsgebied doen er dan ook ruim vier maanden langer over dan gemiddeld om hun huis te verkopen.

Toch gaat het zeker niet slecht met de Groningse huizenmarkt: in het laatste kwartaal stegen de huizenprijzen bijna 7 procent, meldt het CBS op vrijdag. In het aardbevingsgebied ging de gemiddelde prijs van een woning met 2,4 procent omhoog ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.