economie

In Nederland staan nog 340.000 huizen ‘onder water’

30 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De huizenmarkt draait op volle toeren. Toch ligt de virtuele waarde van zo’n 340.000 huizen nog onder de laatst betaalde verkoopprijs.

Dit blijkt uit cijfers van databedrijf Calcasa.

Vooral in het oosten en zuiden van Nederland ligt de huidige woningwaarde nog vaak onder het niveau van voor de crisis. In het zuiden staan nog 127.000 ‘onder water’, in Oost-Nederland zo’n 120.000.

Mensen die tussen 2006 en 2009 een huis kochten, hebben de meeste moeite die aankoop terug te verdienen. Van de huizenbezitters uit deze groep die hun huis vorig jaar of dit jaar verkochten, moest meer dan de helft een verlies incasseren.

huizenNu vraag en aanbod steeds verder uit balans raken op de huizenmarkt, moet de wal het schip keren. De vraag is alleen wanneer dat gebeurt. Lees: Wachten op het kantelpunt

Inhaalslag

Hoewel 340.000 nog steeds heel veel huizen zijn, laten de cijfers vooral zien hoe hard het herstel op de huizenmarkt de laatste maanden is gegaan. Op het dieptepunt in 2014 stonden nog bijna 1,5 miljoen huizen onder water, eind vorig jaar nog ruim 1 miljoen.

De cijfers zijn exemplarisch voor de inhaalslag die de huizenmarkt buiten de Randstad aan het maken is.  ‘We zien forse verkoopstijgingen in de niet-randstedelijke provincies, daar waar huizen lange tijd onverkoopbaar ­leken, maar nu goed betaalbaar zijn,’ zegt Christian Lennartz (35), woningmarkteconoom bij Rabobank.

Steeds krapper

Die inhaalslag, aangejaagd door de historisch lage rente, is zichtbaar in het type huizen dat wordt verkocht. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat het aantal verkochte vrijstaande huizen, die ­vaker in niet-stedelijke gebieden staan, in twee jaar steeg met 93 procent. Het aantal verkochte appartementen steeg ‘maar’ met 55 procent.

Ook buiten de Randstad moet de wal het schip uiteindelijk keren. Lennartz: ‘Het gaat natuurlijk gebeuren dat ook hier het aanbod zo krap wordt, dat je forse prijsstijgingen krijgt en het aantal verkochte huizen gaat afnemen. Omdat het hier om minder huizen gaat, zal de markt sneller op­drogen. We weten alleen niet zeker of dit in 2017 of volgend jaar zal zijn.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.