Duitse topbestuurders gaan strijd aan tegen eurosceptici

12 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Duits pro-EU-protest Foto: EPA

Twaalf Duitse topbestuurders, onder leiding van Nederlander Peter Terium, deden vandaag een oproep voor een meer verenigd Europa. Topmannen en -vrouwen gaan de strijd aan tegen de eurosceptische golf.

Het begon allemaal bij Peter Terium, baas van het duurzame energiebedrijf Innogy. Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering hield hij een gepassioneerd pleidooi voor eensgezindheid in Europa. Sindsdien hebben grote bedrijven als IBM, Lufthansa en Volkswagen zich aangesloten bij het initiatief, dat We4Europe wordt genoemd.

‘Handelsoorlog met Amerika dreigt’: EU komt met mogelijke oplossing

Niet alleen politieke zaak

Naast RWE, het moederbedrijf van Innogy, doen ook Telekom, Deutsche Bank, BMW, Lanxess, ThyssenKrupp en Axel Springer – de uitgever van de Duitse krant Die Welt – mee aan het pleidooi.

‘De scheiding tussen het bedrijfsleven en de politiek is altijd heel belangrijk voor mij geweest. Ik wil ook niet dat een politicus me vertelt hoe ik mijn bedrijf moet runnen,’ geeft Terium toe in een interview met de Duitse krant Handelsblatt. Volgens de topman is het echter een sociale zaak, en niet alleen een politieke kwestie.

Na de Brexit, en gezien de toename van eurosceptische gevoelens in Europa, hopen de topbestuurders de positieve kanten van de Europese samenwerking te onderstrepen. Met nog meer bedrijven wil We4Europe een symposium voor de Europese Unie organiseren in Berlijn.

Weerwoord op EU-kritiek

Terium zegt dat de Europese Unie zich heeft ingezet voor de rechten van zowel werknemers als bedrijven. ‘De Europese Unie heeft jarenlang voor vrede en welvaart gezorgd.’ Over de positieve aspecten wordt te weinig gesproken, vinden de topmannen. ‘Natuurlijk probeer ik legitieme kritiek niet te verbeteren.’

Voor Duitsland is een eensgezind Europa belangrijk. Vorige maand lanceerden twee advocaten een project om de Europese gedachte nieuw leven in te blazen. Het manifest ‘Pulse of Europe’ moet, net als We4Europe, een tegengeluid bieden na de Brexit.