Verhaal van de dag

Onderzoek Huizenprijzen: Nederlanders willen weer grotere tuinen

21 mei 2020Leestijd: 3 minuten

De afgelopen vijf jaar worden weer huizen met grotere tuinen gebouwd. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Wat is uw huis waard’ van Elsevier Weekblad en het Kadaster dat deze week verschijnt. De onderzoekers stelden voor alle 3.164 wijken in Nederland het gemiddelde tuinoppervlak vast. Ook opmerkelijk: voor het eerst is er een wijk in Nederland met een gemiddelde vierkantemeterprijs boven de 9.000 euro.

Vanaf 1945 werden tuinen in Nederland steeds kleiner, met een dieptepunt in de jaren tachtig, tuinen bij nieuwbouwhuizen waren toen gemiddeld 150 vierkante meter groot.  De laatste jaren worden de tuinen weer groter: een doorsneehuis dat nu wordt gebouwd heeft een tuin van 236 vierkante meter. Voor alle 3.164 wijken stelden de onderzoekers het gemiddelde tuinoppervlak vast door het perceeloppervlak van alle particuliere koophuizen te verminderen met het grondoppervlak van het huis. De resultaten voor alle wijken zijn te vinden op de website van Elsevier Weekblad.

Lees het coververhaal van EW van deze week

Elsevier weekblad editie 21 2020 Wat is uw huis waard?

Wat is uw huis waard

De resultaten van de berekeningen bieden een uniek beeld van de Nederlandse tuincultuur en bovenal nuttige informatie voor huizenzoekers met groene vingers: waar vinden zij (betaalbare) huizen met grote tuinen?

In het noordoosten van Nederland hebben huizenzoekers met groene vingers de grootste kans om een huis met grote tuin te vinden. De tuinen zijn het grootst in Frederiksoord in de Drentse gemeente Westerveld: gemiddeld 948 vierkante meter. Het dorp behoort tot de Koloniën van Weldadigheid die aan het begin van de negentiende eeuw werden gesticht.

Recordprijzen

Kern van het onderzoek ‘Wat is uw huis waard’ is een vergelijking van de huizenprijzen per vierkante meter in alle wijken van Nederland.

Afgelopen jaar werd het meeste voor een vierkante meter woonoppervlak betaald in de wijk Grachtengordel-West in Amsterdam: 9.021 euro. Nooit eerder werd er in een Nederlandse wijk meer dan 9.000 euro betaald. Ook is het voor het eerst dat er nog maar één wijk is met een vierkantemeterprijs onder de 1.000 euro. Die eer is voor het Groningse Bad Nieuweschans, waar voor koophuizen gemiddeld 919 euro per vierkante meter werd betaald.

Informatie over wijken en buurten

In 2019 werden in totaal 212.344 bestaande koophuizen verkocht. Dat is 4,6 procent van de totale voorraad van ruim 4,65 miljoen huizen. Gemiddeld werd in 2.498 euro per vierkante meter betaald.

Lees meer uit het onderzoek van Elsevier Weekblad en het Kadaster:

Huizen met grote tuinen

Buurten in beweging

Toelichting bij het onderzoek

Op de website van Elsevier Weekblad is voor alle wijken informatie te vinden over vierkantemeterprijzen, prijsontwikkeling, dynamiek en tuinoppervlak. Voor de vier grote steden plus Eindhoven zijn bovendien gegevens op buurtniveau beschikbaar. Alle gegevens zijn voor abonnees toegankelijk via kaarten en dashboards.

Over het onderzoek

Elk jaar bieden Elsevier Weekblad en het Kadaster inzicht in de situatie op de Nederlandse huizenmarkt. Dat gebeurt aan de hand van een robuuste analyse van alle transacties per wijk in het voorgaande jaar.

Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde, betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Het gaat dus niet om WOZ-waarden of vraagprijzen van huizen die te koop staan, maar om werkelijk betaalde bedragen. Ook wordt gekeken naar de prijsontwikkeling ten opzichte van de drie voorgaande jaren: 2016, 2017 en 2018.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.