Premium Lock VVD en CDA lijnrecht tegenover D66 (en ChristenUnie) inzake de hypotheekrenteaftrek

19 maart 2021Leestijd: 5 minuten
Groepsfoto met Lilian Marijnissen (SP), Jesse Klaver (GroenLinks), Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA), Geert Wilders (PVV), Lilianne Ploumen (PvdA), Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) na afloop van een verkiezingsdebat van de NOS. Foto: ANP.

De kans is groot dat een nieuw kabinet in elk geval bestaat uit VVD, D66 en CDA. En wellicht start het demissionaire kabinet-Rutte III door, als de ChristenUnie aansluit. Op het gebied van de hypotheekrenteaftrek moet dan nog wel een robbertje worden gevochten, schrijft Jeroen van Wensen. Toptarieven en hogere belastingen op vermogen vormen vermoedelijk geen splijtzwam.

De VVD en het CDA willen de hypotheekrenteaftrek in stand houden. Van D66 en ChristenUnie mag er een streep door. De laatstgenoemde partij wil zelfs nog verder gaan en waardestijgingen van het huis belasten. Dat blijkt onder meer uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB).

Hoe ziet de hypotheekrenteaftrek er momenteel uit?

Bij ongewijzigd beleid daalt het maximale aftrektarief van de hypotheekrente naar 37,05 procent in 2023. En dan blijft dat het tarief waartegen de hypotheek (maar ook alimentatie en giften) in mindering kunnen worden gebracht op het belastbaar inkomen.

De huiseigenaar die de hypotheek (nagenoeg) geheel heeft afgelost, hoeft nu nog maar een klein deel van het eigenwoningforfait bij zijn inkomen op te tellen. Het eigenwoningforfait bedraagt meestal 0,5 procent van de WOZ-waarde. Een huis van 400.000 euro levert een eigenwoningforfait op van 2.000 euro. Maar deze vrijstelling wordt jaarlijks afgebouwd, totdat die in 2048 geheel komt te vervallen.

Van verruimen tot schrappen

De eigenaar die zijn huis verduurzaamt, wordt nu nog geconfronteerd met een hogere belastingaanslag: het huis neemt door de verduurzaming in waarde toe, de WOZ-waarde stijgt, en dat leidt weer tot een hoger eigenwoningforfait. Als het aan de VVD ligt, komt er een extra aftrekpost waardoor het eigenwoningforfait na verduurzaming van het huis niet stijgt. Verder stelt de VVD geen wijzigingen voor in de hypotheekrenteaftrek, waardoor de partij feitelijk pleit voor een verruiming ervan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw