Premium Lock Hoe u nu al kunt besparen op de inkomstenbelasting over 2022

25 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Illustratie: iStock

Met ruim twee maanden voor de boeg, is er nog voldoende tijd om maatregelen te treffen die belastingvoordeel opleveren in 2022.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Om te besparen op de inkomstenbelasting die u over het fiscale jaar 2022 moet betalen, kan het handig zijn – of zelfs noodzakelijk – om daarvoor dit jaar al maatregelen te treffen. Met Peter Pleijsant (53) en Tjarko Denekamp (47), beiden werkzaam op het Expertise­centrum Vermogensplanning van ABN AMRO MeesPierson, bespreekt EW een aantal mogelijkheden om niet meer af te dragen aan de fiscus dan nodig is. Denekamp: ‘Maar laat je niet alleen leiden door de fiscale voordelen. Het moet ook echt passen bij je financiële situatie.’

1. Uitgeven!

‘Wie toch al van plan is om een nieuwe auto te kopen, of andere grote uitgaven te doen, kan dat het beste voor Oud en Nieuw hebben geregeld,’ zegt Pleijsant. Die uitgave gaat namelijk ten koste van het vermogen zoals dat op 1 januari van het jaar door de fiscus wordt gepeild. Hoe lager het saldo aan spaargeld, beleggingen en bijvoorbeeld het vakantiehuis, hoe lager het belaste box 3-vermogen over 2022 uitvalt. De belasting hierover loopt op van 0,56 procent bij een vermogen boven 50.650 euro, tot 1,71 procent over vermogen boven ruim 1 miljoen euro. Voor (fiscale) partners geldt het dubbele van de genoemde vermogens.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw