Bijzondere winkels Premium Corner

Lokaal gewortelde winkeliers die het oude koesteren

21 december 2021Leestijd: 2 minuten

Borstels van varkenshaar, pijpen, petten, platenspelers en pekelvlees. Het is allemaal nog ‘gewoon’ te koop. EW sprak met twaalf lokaal gewortelde zelfstandige winkeliers die het oude koesteren zonder een museum te zijn.

Het dubbeldikke kerstnummer van EW , vol diepgaande en verrassende interviews, achtergrondverhalen en reconstructies, ligt nu in de winkel!

Via onze webshop is het kerstnummer te bestellen (gratis verzending)

De Nederlandse winkelstraat is de afgelopen decennia onherkenbaar veranderd. Zelfstandige winkeliers maakten plaats voor grote, nieuwe ketens. Supermarkten breidden hun assortiment uit, webwinkels boeken terreinwinst.

Maar toch. Overal in Nederland zijn unieke winkels die dapper standhouden, zonder deel uit te maken van een nationale of zelfs internationale ‘formule’. EW sprak met de uitbaters over hun geheim. Twaalf provincies, twaalf verhalen. De rode draad: dit zijn ondernemers die niet zenuwachtig worden van de concurrentie, maar vasthouden aan wat ze soms al generaties doen. Of het nu gaat om speelgoed, gereedschap, kruiden of petten.

Hun bestaansrecht ontlenen ze aan een trouwe klantenkring, die persoonlijke aandacht en advies waardeert. Ondanks de soms museale uitstraling staat de tijd ook bij deze laatsten der Mohikanen niet stil. Een aantal van hen heeft een webshop of denkt er hardop over na. Het assortiment beweegt mee met de tijdgeest: minder zout in de worst, ­moderne televisies, flosdraad.

Het is geen rijkmakerij, eerder een manier van leven. Ongeschikt voor wie elk gewerkt uur in klinkende munt omgezet wil zien. Maar een uitkomst voor ondernemers die hechten aan hun vrijheid en houden van hun vak, of dat nu gaat om schoenen of tweedehands boeken. Zijn deze winkels er over tien jaar nog? Dat is misschien wel de grootste zorg van de winkeleigenaren. Een opvolger is niet altijd voorhanden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.